06/10/2022

Nieuw Eén-programma ‘Het grote onbekende’ biedt inkijk in het leven van Vlaamse Erasmusstudenten

Op de Vlaamse openbare televisiezender Eén start op 6 oktober het nieuwe televisieprogramma Het grote onbekende. Daarin bezoekt journalist en tv-maker Luc Haekens tien Vlaamse studenten op Erasmus, waaronder een studente van de Thomas More Hogeschool. Je krijgt een inkijk in de leefwereld van die studenten en in hoe zij hun sprong in het onbekende ervaren. ‘De jongeren van tegenwoordig denken veel meer na over de toekomst dan ik vroeger’, reageert Haekens.

De eerste stop van Haekens is in Edinburgh, bij zijn dochter Justine. Daarna reist hij verder naar nog negen andere studenten, verspreid over de hele wereld. Elk van hen heeft een uniek verhaal.

Haekens ontmoet onder andere Elif en Talia, twee studentes Vroedkunde van de Hasseltse hogeschool PXL die stage doen op de kraamafdeling van een ziekenhuis in Gambia. De kijker zal ook kennismaken met Vincent, een student Biologie aan de KU Leuven, die in Groenland meewerkt aan onderzoek over de klimaatopwarming. ‘Groenland was de bijzonderste bestemming’, zegt Haekens. ‘Daar hebben we echt het effect van de opwarming van de aarde gevoeld. Het ijs was onder onze voeten aan het wegsmelten.’ En in New York vertelt Luna, studente Communicatie van de hogeschool Thomas More, Haekens alles wat hij wil weten over de wereld van sociale media.

‘In Groenland hebben we echt het effect van de opwarming van de aarde gevoeld. Het ijs was onder onze voeten aan het wegsmelten’ – maker Luc Haekens

Samen met de kijker ontdekt Haekens de leefwereld van studenten op Erasmus en hun plannen voor de toekomst. ‘Ik heb vastgesteld dat de jongeren van tegenwoordig veel bewuster leven en veel meer nadenken over de toekomst dan ik vroeger’, aldus Haekens. De reportagereeks toont naast plezier ook de serieuze bezigheden van de studenten. Ook hun moeilijke ervaringen ver van huis, zoals heimwee en cultuurshock, komen aan bod.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eén (@eenbe)

‘Het grote onbekende’ kan je vanaf 6 oktober elke donderdag zien op Eén om 21.30 uur en vanaf 6 uur ’s ochtends op VRT MAX.

Tekst: Janne Eijckmans, eindredactie: Wout Libin
Foto: © VRT