10/10/2022

Ook plek voor filmstudenten op Film Fest Gent: ‘Veel donkere studentenkortfilms dit jaar’

Op 11 oktober gaat het Film Fest Gent van start. Elk jaar reikt de jury meerdere awards uit, waaronder dit jaar voor de dertiende keer de prijs voor de Beste Belgische Studentenkortfilm. Studenten van alle officiële Belgische filmscholen kunnen hun kortfilm inzenden en daarmee een geldprijs van 5.000 euro winnen. ‘Filmmakers die de afgelopen jaren wonnen, zijn bijna allemaal bezig met nieuwe projecten.’

De driekoppige jury selecteert naast de winnaars van de Beste Internationale Kortfilm ook die van Beste Belgische Studentenkortfilm. Dit jaar koos Film Fest Gent Belgisch kunstschilder Bendt Eyckermans, de Tsjechisch-Vietnamese regisseur Diana Can Van Nguyen en de Franse filmjournaliste Elena Lazic als juryleden. Michiel Philippaerts, kortfilmcoördinator voor Film Fest Gent, verklaart die keuze: ‘We proberen verschillende mensen aan tafel te hebben die allemaal op hun eigen manier naar film kijken. Een kunstenaar kijkt helemaal anders naar een film dan een filmjournaliste.’

Naast de jury beslist ook het publiek over een winnaar. Deze krijgt 6.500 euro, maar mag dat geld enkel gebruiken voor filmprojecten. De jury-winnaar krijgt 5.000 euro, maar mag kiezen wat hij doet met die geldprijs. ‘Vaak kruipt dat ook in het budget om een volgende film te produceren’, zegt Philippaerts. ‘Sommigen gebruiken het om een tijd te overbruggen tot hun volgende project is goedgekeurd. Nadat je als jonge filmmaker afstudeert, kom je in een onzekere situatie terecht waarin filmmaken opeens niet meer zo evident is als op school. Filmmaken is heel duur.’

Sombere films

‘De meeste studentenkortfilms zijn niet heel vrolijk dit jaar’, vertelt Philippaerts. ‘Het zijn heel donkere films met soms existentiële vraagstukken. Ergens is dat niet abnormaal als je kijkt naar de tijd die we achter de rug hebben en wat er nog allemaal gaande is in de wereld.’

De uitreiking zal plaatsvinden op zondag 16 oktober. Tickets voor het Film Fest zijn verkrijgbaar op de site van het festival

Tekst: Stijn De Belder en Jens Roothoofd, eindredactie: Wout Libin
Foto: © Alexander Goesaert: ‘Oh Dear, I Am Being Followed by a Mariachi Band!’