03/10/2022

Orkaan Ian teistert Florida: ‘Lang geleden dat we zo’n orkaan meemaakten’

Orkaan Ian raasde tijdens het weekend van 1 oktober raasde door Florida. Er stierven 58 inwoners. Volgens weerman Samuel Helsen worden orkanen in de Verenigde Staten steeds heviger. Ook Floridiaan Jacob Wentz merkt dat op. ‘Momenteel zijn de overstromingen onze grootste zorg.’

‘We zitten midden in het orkaanseizoen’, zegt Samuel Helsen, weer- en klimaatexpert bij NoodweerBenelux. ‘Orkanen komen dan heel frequent voor. Wat we de laatste jaren merken, is dat orkanen niet vaker voorkomen, maar dat ze van een hogere categorie zijn. Dat is natuurlijk te wijten aan de klimaatopwarming.’ De hoogste voor zo’n orkaan is vijf. Orkaan Ian bereikte de op één na hoogste: categorie vier.

 

@howdoichangethisname Downtown Fort Myers 5:32 pm est #hurricaneian2022🌊 #Florida #fortmyers #Hurricane ♬ original sound – howdoichangethisname

 

‘Voor een orkaan heb je warm zeewater nodig met een temperatuur van minstens 26,5 graden Celsius. Door de combinatie van waterdamp afkomstig van dat zeewater, onstabiliteit in de atmosfeer en de draaikracht van de aarde ontstaat een orkaan.’ Doordat de draaikracht sterker is bij de evenaar en het zeewater bij ons kouder is, komen orkanen doorgaans niet in Europa voor.

 

Gebouwen ondersteboven

Jacob Wentz (24) is Floridiaan, maar woont sinds kort in België. Door het uurverschil kon Jacob zijn familie en vrienden in Florida moeilijk bereiken. Het was voor hem zenuwslopend om de orkaan op afstand te volgen. Zijn eerste hevige orkaan was hurricane Katrina in 2005. Die maakte hij mee toen hij zeven was. Toen besefte Jacob hoe ernstig een orkaan kan zijn, maar ondertussen weet de Amerikaan zijn koelte te bewaren. ‘We zijn het gewoon; it’s just another hurricane.’

Ondanks de steeds hevigere orkanen, zijn Flordianen niet weg te krijgen uit hun staat. ‘Het is moeilijk om de plek waar je roots liggen te verlaten.’ Ook Jacobs familie woont nog in Florida. ‘Mijn familie is er goed vanaf gekomen. Er waren enkele stroompannes, maar geen materiële schade.’ Andere regio’s zijn harder getroffen. ‘Ik zag foto’s van gebouwen ondersteboven en straten onder het puin. Momenteel zijn de overstromingen hun grootste zorg.’ 

 

‘It’s just another hurricane’ – Jacob Wentz, Floridiaan

 

Voorbereiden op een orkaan

Vele Floridianen blijven thuis tijdens het orkaanseizoen, maar orkaan Ian werd meteen serieus genomen. ‘Het was lang geleden dat we nog zo’n hevige orkaan meemaakten. Dat maakte alles veel enger.’ Wanneer een orkaan op komst is, bereiden Floridianen zich meestal voor op een stroompanne door voldoende water, batterijen en zaklampen te voorzien. Pas als lokale autoriteiten evacuatiewaarschuwingen uitsturen, verplaatsen inwoners zich naar schuilplekken of verlaten ze de staat. ‘Er worden checklists opgestuurd van spullen die je best meeneemt,’ zegt Jacob. ‘De meesten kiezen zelf wat voor hen belangrijk is. Meestal staat een huisdier op de eerste plaats.’

Oorspronkelijk voorspelden meteorologen dat de Tampa Bay area het hardst getroffen zou worden. De grootste schade vond echter meer zuidelijk plaats, ter hoogte van Fort Myers. In totaal maakte de orkaan al 62 dodelijke slachtoffers over heel Amerika.

 

 

Tekst: Femke De Kerpel & Jens Roothoofd, eindredactie: Renee Henderickx
Foto: FWC photo (CC BY-NC-ND 2.0)