27/10/2022

Studentenvereniging Apolloon wint vijftigste editie van Leuvense 24 urenloop

Meer dan tienduizend studenten trokken op dinsdag 25 en woensdag 26 oktober naar het Universitair Sportcentrum in Leuven om de 50ste editie van de 24 urenloop bij te wonen. Daarin strijden de verschillende Leuvense studentenverenigingen tegen elkaar door op 24 uur tijd zoveel mogelijk rondjes te lopen. De winnaar van deze editie is Apolloon, de studentenvereniging van de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven.

De Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie (LOKO) organiseert elk jaar in oktober de 24 urenloop. Dat is een aflossingsloop waarin studenten van achttien studentenverenigingen van de KU Leuven en enkele hogescholen het tegen elkaar opnemen.

Lopers van Apolloon (links) en Ekonomika (rechts) © Janne Eijckmans

Vijftigste editie
De 24 urenloop viert dit jaar haar 50ste editie. Wat in 1972 begon als een kleinschalig initiatief, groeide uit tot één van de grootste studentenevenementen in Vlaanderen. ‘We verwachten in totaal een vijftienduizend unieke bezoekers’, vertelt Bram Schaefer, de voorzitter van LOKO.

De organisatie liet deze bijzondere editie niet zomaar voorbijgaan. ‘We hebben de livestream extra ingekleed dit jaar. Er is 24 uur lang becommentariëring. Het podium is ook wat groter en we hadden een aantal dj’s, waaronder Average Rob met Omdat Het Kan Soundsystem.’

‘Het podium is wat groter en we hebben een aantal DJ’s’, zegt LOKO-voorzitter Bram Schaefer © Janne Eijckmans

Unieke sfeer
LOKO-voorzitter Bram is trots op wat ze neerzetten. ‘De sfeer die hier hangt, vind je bijna nergens anders in Leuven.’ Ook veel studenten komen voor de sfeer. ‘Het leuke aan de 24 urenloop is de gezelligheid, al die mensen samen. Dat creëert een festival-gevoel’, zegt studente Pedagogie aan de KU Leuven, Zoé De Spiegeleire. ‘En we zijn ook gekomen om te lopen’, vult haar vriendin Inge Gielen aan. Zij studeert Sociale Readaptiewetenschappen aan de hogeschool UCLL in Leuven.

Studentes Zoé De Spiegeleire en Inge Gielen © Janne Eijckmans

Ook studenten uit andere studentensteden zakken af naar Leuven voor dit grootse evenement. ‘Het is hier dikke sfeer gewoon’, zegt Lavrans Venken, student Biologie aan de Vrije Universiteit van Brussel. ‘Het is een beetje zoals de 12-urenloop in Brussel, maar dan groter en chiquer.’

Lavrans Venken, student Biologie aan de VUB © Janne Eijckmans

Vierdubbele winst voor Apolloon
Naast de sfeer staat uiteraard de competitie tussen de verschillende studentenverenigingen centraal. Traditioneel strijden Apolloon en de Vlaamse Technische Kring (VTK) voor de eerste plaats. VTK is de studentenkring van de faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven.

Met amper twee rondes verschil moest VTK de duimen leggen tegen Apolloon. De sportkotstudenten wonnen met een recordscore van 1087 rondjes. Zij winnen daarmee voor de vierde keer op rij.

Stand en supporters van Apolloon © Janne Eijckmans

‘We gaan voor een zo lang mogelijke reeks’, reageert Ferre Desmedt, student Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen aan de KU Leuven en loper voor Apolloon. ‘We willen laten zien dat sportkot hier van ons is en niet van de burgies (burgerlijk ingenieurs).’

Student Ferre Desmedt, loper voor Apolloon © Janne Eijckmans

VTK en Apolloon eindigden wel met een vriendschappelijke noot. Ze sleepten samen de prijs voor het beste spandoek in de wacht.

Ex aequo op de derde plaats
Ook de strijd om de derde plaats gaat bijna elk jaar tussen dezelfde twee ploegen, namelijk die van de economiestudenten en de bio-ingenieurs. Dit jaar eindigden Ekonomika en de Leuvense Bio-ingenieurskring (LBK) op een gedeelde derde plaats met elk 1038 rondes achter hun naam.

De score van Ekonomika en LBK © Janne Eijckmans

Hieronder vind je het aantal gelopen rondjes van alle ploegen in de top 10. 

Apolloon = faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen; VTK = Ingenieurswetenschappen; Ekonomika = Economie en Bedrijfswetenschappen; LBK = Bio-ingenieurswetenschappen; Industria = Industriële Ingenieurswetenschappen; Medisch Verbond = Samenwerking van enkele verenigingen van medisch-georiënteerde faculteiten; Atmosphere = Samenwerking van enkele verenigingen van wetenschappelijke faculteiten; Wina = Wiskunde en Natuurwetenschappen; Lerkeveld = Loopploeg van residentie Lerkeveld; Politika = Sociale Wetenschappen

 

Tekst: Janne Eijckmans, eindredactie: Wout Libin
Beelden: © Janne Eijckmans