07/10/2022

Taylor Swiftfeestje ‘Swiftieverse’ wordt eerste Belgische fanparty: ‘Je moet niet wachten op een tour en kan langer dansen dan op een concert’

Wie op 21 oktober naar concertzaal Trix in Antwerpen trekt, zal tijdens de eerste Belgische fanparty enkel Taylor Swiftnummers horen. Op dezelfde dag dat de Amerikaanse zangeres haar nieuwe album Midnights releaset, organiseert studente en superfan Bauke Van Den Bossche een avond volledig in teken van haar idool: ‘Trix was laaiend enthousiast, want eigenlijk wilden ze dit al langer doen.’

Fanparties bestaan al langer in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar winnen nu ook bij ons en onze noorderburen aan populariteit. De avonden zetten één specifieke artiest in de kijker, zonder dat die echt aanwezig is. Nummers als Shake It Off, Blank Space en Wildest Dreams zullen die avond dus niet gespeeld worden door Swift, maar door een dj.

‘Op een avond dacht ik: ik ga dit gewoon zelf organiseren’ – organisatrice Bauke Van Den Bossche (18)

TikTok als inspiratie
Studente Bauke Van Den Bossche (18) uit Merksem kwam met het idee: ‘Op TikTok zag ik veel filmpjes passeren van Taylor Swiftparty’s in andere landen. In België daarentegen was jammer genoeg nog nooit zo’n feest georganiseerd. Op een avond was ik naar Taylor Swifts muziek aan het luisteren en dacht ik: ik ga dit gewoon zelf organiseren. Na wat overleg met mijn papa, contacteerden we Trix. Zij waren laaiend enthousiast, want eigenlijk wilden ze dit al langer doen.’

Organisatrice Bauke voor het oude appartement van Taylor Swift in New York, waar de zangeres haar liedje Cornelia Street aan wijdde. Foto: © Bauke Van den Bossche

Bauke ziet alleen maar voordelen in het fanpartyconcept. ‘Je moet niet wachten op een tour van de artiest, je kan langer dansen dan tijdens een concert en als organisator kies je zelf de liedjes die de dj draait.’ Ze vergelijkt het met een fuif, maar dan alleen met Swiftmuziek. ‘Als dit een groot succes is en de ticketverkoop loopt goed, zullen we grondig praten over eventuele volgende edities, misschien ook in andere steden.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @swiftieverse.belgium

De Drentse Annet Berkhout zal op 21 oktober niet afzakken naar Trix, maar ging eerder al naar de fanparty van Taylor Swift in Utrecht. ‘Je staat tussen allemaal mensen die maar om één reden gekomen zijn. Je hebt sowieso iets gemeen met elkaar. Omdat iedereen de muziek leuk vindt en het dus naar z’n zin heeft, is de sfeer enorm goed.’

‘Iedereen is maar om één reden gekomen; je hebt sowieso iets gemeen’ – Taylor Swiftfan Annet Berkhout

Toch kan een fanparty geen concert vervangen, vindt Annet. ‘Op een concert zie je de artiest in het echt en dan is de ervaring toch heel anders. In principe kan ik haar muziek overal opzetten, maar haar live zien is veel vetter.’

Goedkoop alternatief
Het format lijkt veel potentieel te bevatten, omdat het een goedkoper alternatief vormt voor de dure concerttickets tegenwoordig. Zeker bij artiesten met veel jonge fans kan die ticketprijs een drempel vormen om een kaartje aan te schaffen. Annet kan dat enkel beamen: ‘Ik denk dat fanparty’s door de komst van TikTok meer gaan voorkomen. Zolang de artiest een grote fanbase heeft, lopen de zalen wel vol.’

 

Tickets voor Swiftieverse zijn vanaf 7 oktober om 20 uur te koop via de website van Trix en kosten 6 euro. Aan de kassa betaal je 9 euro.

 

Tekst: Stijn De Belder, eindredactie: Renee Henderickx
Foto bovenaan: Jerome Govender via Pexels