15/10/2022

Thom Trojanowski over nieuwe werken in Antwerpse Everyday Gallery: ‘Ik wil de verbondenheid tussen mens en natuur herstellen’

Day Breaks is de eerste Belgische solotentoonstelling van de Britse kunstenaar Thom Trojanowski (34). Met zijn schilderijen geeft hij de fragiliteit van de natuur weer en haar magische karakter. Van zaterdag 15 oktober tot 13 november is zijn werk te bezichtigen in de Antwerpse galerij Everyday Gallery. ‘Toen ik alles zag hangen, voelde ik me zelfzeker. Ik weet dat dit goede werken zijn.’

‘Veel schilders tonen vaak de schoonheid van de natuur in de hoop dat we het meer zullen appreciëren. Deze tentoonstelling heeft een andere aanpak; sommige schilderijen zijn angstaanjagend en gaan de confrontatie met het publiek aan’, zegt Thom Trojanowski. Voor de Britse kunstenaar is het doek een ware weergave van het heden. Trojanowksi ergert zich mateloos aan de klimaatproblematiek en noemt de tentoonstelling dan ook een ‘reflectie van de klimaatcrisis die we momenteel meemaken’.

‘Het is de job van een artiest om commentaar te geven op hedendaagse problemen’, legt de kunstenaar uit. ‘Om een goed schilderij te maken, moet je de waarheid schilderen. Kunst moet eerlijk zijn, anders valt de gedachtegang uit elkaar. Daarom kan je in mijn werk zien hoe de natuur zich bedreigd voelt en hoe de mensheid haar verziekt.’

 


Trojanowski is zoon van twee ecologisten en groeide op tussen de Engelse bossen; de reden waarom het klimaat hem zo nauw aan het hart ligt. Het idee voor deze tentoonstelling lag dan ook al langer op de loer. ‘Ik heb het concept nooit zelf verzonnen, want de natuur is altijd al deel van mijn leven geweest. Ik trek elke dag het bos in, neem alles in me op en leg die momenten erna vast op canvas. Ik schilder gewoon mijn ervaringen met de natuur.’

 

Psychedelische magie
Zijn schilderijen van naakte bomen en landschappen met opvallende, psychedelische kleuren zweven tussen het figuratieve en abstracte. Die abstracte elementen haalt Thom Trojanowksi uit de mystieke krachten die hij voelt in de Genkse bossen. In 2020 verhuisde hij met zijn vrouw en medekunstenaar Stevie Dix naar Genk. ‘Wanneer ik in een bos ben, heb ik het gevoel dat ik aan het trippen ben. Het is dat gevoel dat ik omzet tot een beeld op canvas. Ik heb die psychedelische magie nodig in mijn schilderijen.’ Om dat weer te geven keerde hij terug naar zijn roots en liet de schilder zich inspireren door mystieke tekens uit de motieven van de Goralen (etnisch-culturele bevolking in Polen die in het Tatragebergte wonen, red.).

 

Thom Trojanowski werkt vanuit zijn studio in Genk dat omringd is door de Limburgse natuur © Jens Roothoofd

Day Breaks moet het publiek doen nadenken over zijn connectie met de natuur, want volgens de kunstenaar is de mensheid die kwijtgeraakt. ‘De natuur is zo mooi en onschuldig. We hebben onze liefde en appreciatie ervoor verloren, waardoor mensen er ook niet meer om geven. Met mijn werk probeer ik het verlies van verbondenheid tussen mens en natuur te herstellen.’

Thom Trojanowskis solotentoonstelling ‘Day Breaks’ is nog tot 13 november te bezoeken in Everday Gallery in Antwerpen.

 

Tekst: Jens Roothoofd, eindredactie: Marlies Geyskens
Foto’s: © Jens Roothoofd