11/10/2022

Troebel organiseert tweede editie Klimaatfestival Antwerpen

Een klimaatfestival dat niet enkel toegankelijk is voor de elite? Julia Alegre Mouslim en Maïté de Haan van het filosofisch platform Troebel organiseren van 12 tot 16 oktober de tweede editie van het Klimaatfestival in Antwerpen. Artistiek huis Het Bos is dit jaar de locatie voor dit gratis festival vol workshops, panels en expo’s. 

Het idee om een festival rond klimaat te organiseren ontstond bij Maïte de Haan en Julia Alegre Mouslim in 2020. De eerste editie vond plaats in volle coronatijd. ‘De dag na het festival was er terug een lockdown. We hebben ons toen heel erg moeten aanpassen. We merkten wel al dat er veel enthousiasme was en dat er veel mensen geïnteresseerd waren in ons festival. Het is nu een andere editie dan twee jaar geleden. We wilden het festival opnieuw organiseren in volle glorie,’ aldus medeorganisatrice Maïte de Haan.

Julia en Maïte werken beiden als filosofisch onderzoeker bij Troebel, de vzw die het festival organiseert. ‘Wij benaderen hedendaagse thema’s op een filosofische manier,’ verklaart Maïte. ‘Ook klimaatverandering hoort hierbij. Persoonlijk ben ik al lang bezig met klimaat en heb ik mee betogingen georganiseerd. Zo is het idee ontstaan om hier zelf activiteiten rond te organiseren. Ons idee is gegroeid van één activiteit naar een hele week in samenwerking met verschillende partnerorganisaties.’

Brede toegankelijkheid
Het festival is volledig gratis om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een brede groep van de bevolking, maar ook op andere vlakken werkt Klimaatfestival rond toegankelijkheid. ‘Het is belangrijk dat het festival geen elite-evenement wordt. Filosofie wordt vaak gezien als iets voor oude mannen met baarden en universitairen. Wij willen laten zien dat dit niet zo hoeft te zijn en dat iedereen mee kan doen aan het debat. We zorgen ervoor dat er voldoende diversiteit is en dat ons festival ook fysiek toegankelijk is,’ zegt Maïte.

Zelf kijkt Maïte vooral uit naar de vertoning van de film Banking Nature op vrijdag 14 oktober. ‘Dat is een film die ik zelf heb gekozen. Dat is een voordeel als je een eigen festival organiseert, dan mag je zelf films boeken. Deze documentaire gaat over kapitalisme en klimaatverandering. De vraag is of we de natuurlijke wereld kunnen commercialiseren en die op deze manier kunnen redden. De film is, zover ik weet, nog niet vertoond in België dus dat maakt het wel speciaal.’

Onbesliste toekomst 
De toekomst van Klimaatfestival is momenteel nog onzeker. ‘We gaan eerst deze editie afwachten en dan rust nemen. We denken er zeker over na hoe de toekomst van het festival eruit ziet en we zien potentieel om te groeien. Niet omdat we groei belangrijk vinden, maar omdat we meer mensen willen bereiken’, sluit Maïte af.

Klimaatfestival vindt van 12 tot 16 oktober plaats in Antwerpen.

Tekst: Renee Henderickx, eindredactie: Wout Libin
Foto: © Maïte de Haan