15/10/2022

Waterloo Historisch Film Festival viert tiende verjaardag: ‘Goede historische films bouwen mee aan onze reputatie’

Het Historisch Film Festival van Waterloo vindt dit jaar plaats van 13 tot 16 oktober. Het festival viert meteen ook zijn tienjarig bestaan en dat op een steenworp afstand van de leeuw van Waterloo. ‘Waterloo is een historische locatie die meteen legitimiteit verleent aan ons unieke thema.’

Vier dagen lang staat Waterloo in het teken van historische film. De locatie van het Waterloo Historic Film Festival (WaHFF) was een bewust keuze. ‘We zijn hier op een sterke historische locatie, wat legitimiteit verleent aan het unieke thema van het festival’, zegt Alban de Fraipont, organisator en oprichter van WaHFF.

Organisator Alban de Fraipont spreekt de pers toe © Jens Roothoofd

Vier dagen lang staan er documentaires, educatieve sessies en films binnen en buiten competitie op het programma. Het merendeel daarvan is van Franse of Belgische makelij, maar ook films zoals Grease hebben een plek op het festival. Randal Kleiser, filmmaker die bekend werd vanwege Grease, geeft er een masterclass over.

Weinig Vlaamse bezoekers
Toch blijven Nederlandstalige bezoekers op hun honger zitten. ‘We hebben een klein aanbod Engelstalige films die het festival meer toegankelijk maken voor internationale bezoekers. Sommige films zijn ondertiteld in het Frans en Engels. Spijtig genoeg hebben we momenteel niet de budgettaire middelen om Nederlandstalige ondertitels toe te voegen. We krijgen niet veel Vlaamse bezoekers, maar zijn blij dat het aantal wel elk jaar groeit’, aldus de Fraipont.

De taalbarrière is niet de enige reden waarom WaHFF enkel in Wallonië bekend is. Het festival loopt gelijktijdig met Film Fest Gent, populair in Vlaanderen. Toch ziet de Fraipont Gent niet als een concurrent:  ‘Gent vraagt exclusiviteit voor de films op hun programma, waardoor we sommige films niet kunnen verkrijgen of pas kunnen vertonen nadat ze in Gent speelden. Dat zorgt soms wel voor een probleem, maar het publiek dat naar Film Fest Gent trekt is gelukkig een ander publiek dan dat we hier over de vloer krijgen.’

Ook het publiek mag de films mee jureren © Jens Roothoofd

Tien jaar succes
Het succes van het festival is volgens de Fraipont te danken aan twee dingen. ‘Ten eerste is het afhankelijk va de selectie van de films. Als we goede films laten zien, wordt onze reputatie steeds beter. Daarnaast is een hartelijke ontvangst van al onze bezoekers belangrijk voor ons. We krijgen bezoekers uit Frankrijk over de vloer die dan in hun land gaan vertellen hoe goed ze ontvangen zijn in Waterloo. We zijn een klein festival, maar we werken eraan om het meer bekend te maken, zowel nationaal als internationaal,’ sluit de Fraipont af.

Tekst: Renee Henderickx en Jens Roothoofd, eindredactie: Femke De Kerpel
Foto: © Jens Roothoofd

Waterloo Historic Film Festival vindt plaats van 13 tot 16 oktober 2022