04/10/2022

Yellow Tigers stoten door naar tweede ronde WK volleybal: ‘Of we daar nog eens kunnen stunten, weten we niet’

Op 4 oktober beginnen de Yellow Tigers, de Belgische nationale volleybalploeg bij de vrouwen, aan de tweede ronde van het Wereldkampioenschap volleybal. Met vier overwinningen en één nederlaag eindigden ze in de eerste ronde tweede in hun poule. In de tweede ronde wachten hen nog verschillende topploegen. ‘Brazillië, China en Japan zijn echt weer de top van de wereld’, zegt Jutta Van de Vyver, spelverdeelster bij de Yellow Tigers.

Op 23 september startte het WK Volleybal Vrouwen 2022. De Yellow Tigers speelden op 24 september hun eerste match tegen Puerto Rico en wonnen met 3-0. Ook Kenia versloegen ze met 3‑0. Tegen Europees kampioen Italië hield de Belgische nationale ploeg goed stand, maar ze verloren uiteindelijk met 3-1. Van de Vyver reageert daarop: ‘Na de match waren we wel teleurgesteld, omdat we voelden dat er meer in zat. Maar we hebben daar wel uit geleerd naar Nederland toe.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jutta Van de Vyver (@juttavdv)

In hun match tegen gastland Nederland konden de Yellow Tigers dan ook stunten en wonnen ze onverwacht met 1-3. ‘De eerste twee sets waren zelfs vrij gemakkelijk voor België. Dat was volledig onverwacht’, zegt sportjournalist Vincent Van Genechten. Tot slot versloegen de Belgen ook nog Kameroen met 3-0. Hieronder vind je een overzicht van de al gespeelde matchen.

Op naar de tweede ronde
De Belgische volleybalvrouwen behaalden zo de tweede plaats in hun poule, na Italië. Ze stoten daarmee door naar de tweede ronde van het WK met twaalf punten achter hun naam. Van de Vyver is zeer tevreden met de al behaalde resultaten. ‘We hadden gehoopt de tweede ronde te halen. Maar op deze manier, dat had niemand durven dromen.’

In de tweede ronde zijn er twee poules van telkens acht landen. Naast Italië, Nederland en Puerto Rico zitten ook Japan, Argentinië, Brazilië en China in de poule van de Yellow Tigers. Als zij in de top vier van hun groep belanden, halen ze de kwartfinales. Maar de speelsters zijn realistisch in hun verwachtingen. ‘Brazilië, China en Japan zijn echt wel weer de top van de wereld. Of we daar nog eens kunnen stunten, meer dan één keer, weten we niet. Elke match moet gespeeld worden. Maar tegen Argentinië hopen we echt wel punten te kunnen pakken’, zegt Van de Vyver. Ook volgens Van Genechten zal het erom spannen: ‘Ik vrees dat ze nipt vierde of vijfde gaan eindigen.’

De Yellow Tigers beginnen vandaag, 4 oktober, aan de tweede ronde met een match tegen Japan. ‘Japan is al een directe concurrent voor die kwartfinaleplaats, dus het is meteen van moetens’, zegt Van Genechten daarop. De match begint om 14.15 uur en is live te volgen via Canvas en VRT MAX.

Tekst: Janne Eijckmans, eindredactie: Renée Henderickx
Foto: Sandro Halank CC BY-SA 4.0