22/11/2022

10de editie grafische kunstfestival Grafixx in Antwerpen

Viering, het centrale thema van deze 10de editie van Grafixx. Grafixx is een jaarlijks festival rond grafische kunst dat plaatsvindt op 25, 26 en 27 november in Antwerpen. Gedurende drie dagen zijn er tentoonstellingen, workshops, lezingen, screenings en optredens van kunstenaars uit binnen- en buitenland waaronder Tom Schamp. De Studio vormt de uitvalbasis voor dit creatieve festival.

Artiesten van over heel de wereld stellen hun werk tentoon of geven lezingen. Een lezing van de Zweedse Mamma Andersson en een expo van lokaal talent Ward Zwart staan tussen de highlights. Wanneer je eigen handen beginnen te kriebelen kan je aan de slag tijdens de verschillende workshops. Daarnaast is er een zine fest met standen van onafhankelijke uitgevers en makers zoals Bries (België), Fidèle (Frankrijk) en nos:books (Taiwan).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Studio (@de_studio)

 

In deze jubileumeditie kregen de deelnemende illustratoren en grafische kunstenaars de opdracht om rond een centraal thema te werken. Het thema, viering, werd gekozen voor deze feesteditie. De reden van deze keuze is het belang om mijlpalen in het leven te delen. Curator Ephameron vertelt: ‘Een afscheid of een nieuw begin: dat hoor je in groep mee te maken, vaak door een reeks symbolische handelingen te delen met elkaar.’

Zine fest

Zines zijn zelf uitgegeven en gemaakte magazines, vaak over een specifiek of niche thema. Een zine beurs is de geschikte plek om deze underground magazines te leren kennen. ‘Opnieuw een grote opkomst, opnieuw een succes’, verwacht Ilja Antonneau van De Studio. De Taiwanese uitgeverij nos:books is een van de deelnemers van Grafixx’ zine fest. Het kunstenaarsduo Son Ni en Chihoi creëert zines met behulp van de werken van andere artiesten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door nos:books (@nosbooks)

Grafixx 2022 vindt plaats op 25, 26 en 27 november 2022 in De Studio in Antwerpen. Het volledige programma en tickets vind je op grafixx.be

Tekst: Eveline Slavov Slavov
Foto: © Tom Schamp