25/11/2022

België-Marokko: hoe blikt de Marokkaanse gemeenschap in België vooruit naar deze WK-wedstrijd?

Op zondag 27 november speelt België zijn tweede match in de groepsfase van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Onze landgenoten nemen het op tegen Marokko, dat zich voor de vijfde keer in zijn geschiedenis plaatste voor het kampioenschap. De teller van het aantal Marokkanen in België staat momenteel op ongeveer 700.000. Hoe beleeft deze goed vertegenwoordigde gemeenschap de aanloop naar deze match? We spraken twee Belgen met Marokkaanse roots.

Elias Rahhali is een 23- jarige jongeman uit Vilvoorde. Hij is geboren en getogen in België, maar heeft een Marokkaanse vader en Marokkaanse grootouders. ‘Ik volg altijd het volledige EK en WK. De matchen van zowel de Rode Duivels als Marokko probeer ik sowieso te bekijken.’

‘Ik heb het gevoel dat iedereen uitkijkt naar zondag, maar tegelijkertijd hetzelfde dubbel gevoel beleeft. Een kant kiezen is moeilijk’ – Elias Rahhali

De vraag voor wij hij zondag supportert, vindt hij moeilijker: ‘Ik heb tot op heden nog geen idee voor wie ik zondag supporter. Het voelt dubbel, omdat ik in beide culturen thuis ben. België zie ik als mijn thuis en tegelijkertijd liggen mijn roots in Marokko. Het maakt me dus niet veel uit wie er wint, ik ben eerder neutraal.’ Volgens hem kijkt de Marokkaanse gemeenschap reikhalzend uit naar de match: ‘Ik heb het gevoel dat iedereen uitkijkt naar zondag, maar tegelijkertijd hetzelfde dubbele gevoel beleeft. Een kant kiezen is moeilijk. Ik had nog een gesprek met MNM-presentatrice Kawtar Ehlalouch. Zij heeft het ook moeilijk om een keuze te maken. Net zoals ik is ze in België geboren, maar haar roots liggen in Marokko.’

Voor Soliman Dahdouh is de match niet zo’n moeilijk verhaal. Hij is een 32- jarige Brusselaar, die nog een postgraduaat gebarentaal studeert. Soliman gaat zingend en dansend door het leven, maar voetbal laat hij meestal links liggen. ‘Behalve als Marokko en of België spelen, dan ben ik wel een trouwe supporter’, vertelt hij met een knipoog.

Supporteren doet hij voor beide landen: ‘Kiezen tussen beide landen voelt een beetje zoals kiezen tussen de mama en papa. De enige zekerheid die ik heb, is dat er geen teleurstelling zal zijn.’

Het wordt stilaan duidelijk dat de match een hot topic is bij de Marokkaanse gemeenschap. Zo worden er bijvoorbeeld extra evenementen georganiseerd door Marokkaanse vzw’s en kijkt Solimans netwerk er ook naar uit.