29/11/2022

Gentse Museumnacht wil jongeren laten deelnemen aan kunst

Een fallus bezichtigen in de plantentuin van het Gents Universiteitsmuseum kan uitzonderlijk in de nacht van donderdag 1 december. Tien Gentse musea openen dan hun deuren voor een nieuwe editie van de Museumnacht. Vanaf 18 tot 1 uur ’s nachts zijn de musea gratis toegankelijk. Naast exposities en performances kunnen bezoekers workshops en signeersessies bijwonen. Wie na 1 uur nog niet wil gaan slapen, kan in Café Charlatan terecht voor een afterparty.

De Gentse Museumnacht is na twee coronajaren terug met een volwaardige editie. Tot de deelnemers behoort dit jaar het GUM (Gents Universiteitsmuseum). Het museum kan sinds zijn opening in 2020 voor de eerste keer aan een volwaardige editie meedoen. Deze avond openen zij ook de deuren van de Plantentuin. ‘Het is een kans om vooral jongeren van het museum te laten proeven’, aldus Michaël Mariën, communicatieverantwoordelijke GUM.

Clitoris GO

Tijdens deze nacht kunnen bezoekers zelf bijdragen aan werken. Ook het GUM plant interactieve activiteiten. Zij hebben in het kader van de expo Phallus. Norm & Vorm. twee toilethokjes gebouwd waar de bezoekers onder begeleiding van een kunstenaar vulva’s op kunnen leren tekenen.

‘Daarnaast kan er ook Clitoris GO gespeeld worden,’ legt Mariën uit, ‘een spel geïnspireerd op Pokémon GO waarbij je doorheen het museum op zoek kan naar het minst gevonden plekje op aarde.’ De kennis over het vrouwelijke geslacht bij jongeren is nog te beperkt en kan met deze activiteiten ontdekt worden.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gents Universiteitsmuseum (@gumgent)

Silent Disco

Een van de vertrouwde deelnemers is het MSK (Museum voor Schone Kunsten Gent). Het museum doet al alle jaren mee met de Museumnacht. Met hun deelname willen ze voornamelijk jongeren bereiken. ‘Dit jaar organiseren wij samen met het MSK jongerencollectief Schoonvolk een stille disco’, zegt Soetkin Bruneel, communicatieverantwoordelijke MSK.

Museumnacht Gent vindt plaats op 1 december 2022 van 18 tot 1uur. Meer informatie over de tentoonstelling Phallus. Norm & Vorm. in het GUM vind je op gum.gent. Wie meer wil weten over het MSK en de overige deelnemende musea met hun tentoonstellingen kan terecht op mskgent.be en degentsemusea.be

Tekst: Eveline Slavov Slavov
Foto: © Martin Corlazzoli