25/11/2022

Kunstwandeling To Be Antwerp biedt platform aan jonge kunstenaars: ‘introductie in kunstwereld’

To Be Antwerp is een driedaags gratis evenement waarbij jonge kunstenaars hun werken tentoonstellen. De werken bekijken kan in galerijen, kerken en juwelierszaken doorheen de Antwerpse Theaterbuurt. In dit Antwerpse stadsdeel vind je verschillende theaters waaronder de bekende Bourlaschouwburg. De uitgeplozen wandeling brengt je langs Yasmine Akondo en Manu Van Guijze, twee jonge artiesten die hun werken tonen. ‘Het is de uitgelezen kans om mijzelf als kunstenaar op de kaart te zetten’, aldus Manu.  

Toneelhuis, Kavka Oudaan en de Sint-Joriskerk zijn enkele van de locaties waar deze 7de editie van To Be Antwerp je langs neemt. Met de routekaart of met behulp van een gids kan je de wandeling volgen. Naast een kunstwandeling van anderhalf uur staan er ook verschillende optredens van jonge artiesten op de planning.

Yasmine Akondo

Het is de tweede keer dat Yasmine, een jonge Antwerpse visual artist, deelneemt aan To Be. Voor haar is het een kans om haar werk onder de aandacht van de mensen te brengen. Yasmine noemt het evenement een drijfveer: ‘Evenementen zoals To Be zorgen ervoor dat we door blijven gaan met creëren en geven ons het gevoel dat we ergens kunnen geraken.’

De werken van Yasmine in de Sint-Joriskerk

Manu Van Guijze

Als jonge kunstenaar en studente beeldende kunst is To Be erg belangrijk voor Manu. ‘Opportuniteiten zoals deze zijn schaars in de professionele wereld,’ vertelt Manu, ‘To Be introduceert mij in deze kunstwereld. Het is de eerste keer, de eerste stap, vanaf nu begint het.’ Naast een platform is To Be ook een plaats waar jonge kunstenaars elkaar ontmoeten en kunnen leren van elkaar.

‘Het is de eerste keer, de eerste stap, vanaf nu begint het.’

Manu haar werken

Werken voor hun centen

Niet gediend, dat zijn Yasmine en Manu met de uitspraak ‘Dan ga ik werken voor mijn centen, zoals iedereen’, van Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). ‘Heel pijnlijk om als beginnende kunstenaar te lezen dat zij geen respect heeft voor wie wij zijn en wat wij doen’, zegt Manu. Vandaag de dag moeten kunstenaars ook ondernemers zijn. Naast het werken aan hun projecten heeft de meerderheid nog een job om zichzelf te kunnen ondersteunen. ‘Wij werken voor ons geld. Dat kan ik je verzekeren,’ sluit Yasmine af.

‘Wij werken voor ons geld. Dat kan ik je verzekeren.’

Manu en Yasmine zijn twee van de vele kunstenaars die nog niet genoeg verdienen met hun kunst om daarvan te leven. De dames beschikken wel over genoeg motivatie. ‘Ik ben sowieso gemotiveerd genoeg om voor mijn kunst te blijven gaan’, aldus Manu. Yasmine kan via haar kunst haar kunst financieren, ‘Cirkeltje rond’ zegt ze al lachend.

Yasmine legt uit dat binnen de kunstwereld nog een groot gebrek is aan ‘fair pay’. ‘De kunstenaar staat onderaan de voedselketen,’ vertelt Yasmine. ‘Er zijn veel initiatieven opgang getrokken om het gebrek aan eerlijke verloningen aan te kaarten. Maar het systeem is traag.’

To Be Antwerp vindt plaats op 25, 26 en 27 november 2022 doorheen de Antwerpse Theaterbuurt. Het volledige programma en wandelplan vind je op tobeantwerp.com

 

Tekst: Eveline Slavov Slavov, eindredactie: Ilke Tobback
Foto’s: © Eveline Slavov Slavov