14/11/2022

Wereld Diabetes Dag: jongeren vinden elkaar bij Jong & Diabeet

Iedere 14 november staat Wereld Diabetes Dag op de kalender. De Wereldgezondheidsorganisatie en de Internationale Federatie voor Diabetes trachten met deze dag het grote publiek correct te informeren en te sensibiliseren over diabetes. Voor veel jongeren blijft het een ver-van-hun-bedshow, maar voor zo’n 3000 kinderen en jongeren in Vlaanderen is het een dagelijkse realiteit.  

Diabetes is een chronische aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel verhoogd is en de patiënt zelf insuline moet toedienen om die te laten zakken. We associëren de stoornis vaak met oudere mensen of vrouwen die net een zwangerschap achter de rug hebben, maar ook bij honderden kinderen en jongeren wordt de ziekte jaarlijks vastgesteld. In totaal hebben zo’n 3000 kinderen en jongeren tot 18 jaar in Vlaanderen diabetes, zo blijkt uit het Belgisch Diabetes Register en cijfers van Sciensano.

Ondersteuning van jongeren

Voor een kind in ontwikkeling is omgaan met diabetes geen evidentie, daarom bestaat er in Vlaanderen op verschillende vlakken begeleiding. Zo zijn er organisaties die lotgenoten samenbrengen, bijvoorbeeld de Vlaamse vereniging Jong & Diabeet.

Met een bestuur van 6 jongeren waarbij diabetes is vastgesteld, organiseert Jong & Diabeet jongerenkampen met medische begeleiding, weekends en ontspannende activiteiten die voor onvergetelijke momenten zorgen.

‘Ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik in het bestuur ben gestapt’

Jarne neemt al sinds zijn 9 jaar deel aan de jongerenkampen en stapte op zijn achttiende in het bestuur. Nu is hij 22 en trotse ondervoorzitter van Jong & Diabeet. ‘Ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik in het bestuur ben gestapt’, verklaart hij.

Het aantal deelnemers van de activiteiten ligt gemiddeld tussen de 25 en 40, maar om voor een zo groot mogelijke opkomst te zorgen, houdt de organisatie rekening met schoolvakanties, examenperiodes en de bereikbaarheid van een locatie. Jong & Diabeet zet voornamelijk in op Instagram om haar doelpubliek te bereiken, maar legt ook contact via ziekenhuizen waar jongeren regelmatig op controle moeten voor zorg en begeleiding. Ook via mond-tot-mondreclame van deelnemers vinden jongeren hun weg naar de activiteitenkalender van Jong & Diabeet. Zo is de volgende activiteit op de agenda een kerstmarkt in Hasselt voor de 20+-doelgroep.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jong & Diabeet (@jongendiabeet)

Tijdens de jongerenkampen trekt de bende erop uit om samen leuke dingen te doen en gaandeweg bij te leren over hun aandoening. Tijdens de reis worden ze niet alleen door de monitors ondersteund, maar ook door een team dokters dat altijd klaarstaat. Jarne stak heel wat op tijdens die kampen: ‘Toen ik zelf op kamp ging, hebben wij met zen allen samen onder het toezien van een dokter iemand zijn allereerste insulinespuit zien toedienen, die ervaring zal ik nooit vergeten.’

‘Je bent omringd door jongeren die hetzelfde moeilijke scenario beleven, het belang hiervan wordt enorm onderschat’

Jong & Diabeet zet hard in op ervaringen over diabetes delen maar volgens Jarne ligt hier niet de nadruk. De activiteiten zijn ontspanningsgericht en creëren tegelijkertijd ruimte voor de deelnemers om hun hart te luchten en elkaar te helpen waar nodig. Het is een plek waar jongeren vlotter leren omgaan met diabetes en steun kunnen vinden bij elkaar.

Toen Jarne voor het eerst deelnam aan de activiteiten had hij niet gedacht dat zijn verhaal delen met anderen zo veel voor hem zou betekenen. Maar hoe verder hij erin rolde, hoe belangrijker de bijeenkomsten voor hem werden. Voor Jarne was de herkenbaarheid een belangrijke factor: ‘Je bent omringd door jongeren die hetzelfde moeilijke scenario beleven, het belang hiervan wordt enorm onderschat.’

Tekst: Ilke Tobback, eindredactie: Emma Mertens
Foto: © Jong & Diabeet