19/12/2022

De origineelste studieplekken in Vlaanderen

Voor studenten is niet alleen de kerstperiode aangebroken, maar ook de blokperiode. De examens komen eraan en studenten kruipen massaal achter hun boeken. Danscafés Barvista in Leuven en Jeux d’Hiver in Brussel openen de deuren, niet voor dansende, maar voor blokkende studenten. Niet alleen deze twee bijzondere studieplekken zijn er te vinden in Vlaanderen, er zijn er nog vele andere. 

1. Tournée générale!

Antwerpen biedt studieplekken aan over heel de stad. Via de website studie360 kan je unieke studieplekken terugvinden om te studeren. Wil je toch je studentenleven niet te ver achter je laten, dan kan je terecht in de brouwerij De Koninck. De brouwerij biedt de ruimte ‘Het brouwershuis’ aan voor studenten, deze ruimte is normaal niet toegankelijk voor bezoekers, maar voor de studenten maken ze een uitzondering. Met zicht op het Albertpark en de authentieke sfeer waarin de ruimte vertoeft, kan je niet anders dan met enthousiasme beginnen aan de blokperiode. 

2. Telenet doet mee

Honderd Telenetfilialen stellen hun kantoren heel de kerstvakantie open voor studenten. Het Telenetkantoor in Mechelen doet ook mee, en verwelkomt de Mechelse studenten. De jeugdraad van Mechelen riep eerder dit jaar op om meer studieplekken te creëren in Mechelen. Door de energiecrisis moeten jongeren thuis vaak in de kou studeren. Studenten gaan ook steeds vaker op zoek naar lotgenoten en stille ruimtes om zich beter te concentreren. De studenten kunnen terecht in de vernieuwde bibliotheek in het Telenet- hoofdkantoor in Mechelen, en ze mogen gebruikmaken van gratis warme dranken en wifi. Meer info kan je terugvinden op de website van de stad Mechelen

3. Studeren is een psychische strijd

De prijs voor imposantste bloklocatie gaat naar het Dr. Guislainmuseum in Gent. In het noorden van Gent vind je het museum van het psychologische brein terug. Het museum biedt zijn ruimtes aan voor de blokkende student, waar gratis warme dranken te verkrijgen zijn en ook internet. Op de website van de stad Gent kan je nog vele andere studieplekken terugvinden, de ene al wat minder spectaculair dan de andere. 

4. Muzikale atmosferen

Het Brik is de website waar je terechtkan wanneer je een stil plekje zoekt om te studeren in Brussel. Van 12 december tot 3 februari kan je op verschillende plaatsen terecht om met lotgenoten deze zware periode door te komen.  De Pianofabriek is een gemeenschapscentrum waar regelmatig vergaderingen plaatsvinden. Wat deze plek zo uniek maakt, zijn de talloze piano’s die in heel het gebouw terug te vinden zijn. De piano’s werken wel niet, maar dat komt net goed uit voor de studerende studenten. 

5. Laat de leerstof naar je hersenen stromen

De uniekste studie-ervaring ga je ongetwijfeld terugvinden in Hasselt. Hasselt organiseert een eendaagse studie-ervaring over de uniekste plaatsen in de stad.  Je kan bij de rederij van Limburgia terecht op de boot om te studeren. Studeren op het water is een ervaring die je niet wilt missen, maar op voorhand reserveren is een must. Op de boot zal plek zijn voor 60 studenten. De eigenaar voorziet warme studieplekken en hoopt op een goede opkomst. Even een pauze nodig, dan kan je altijd even een frisse neus gaan halen op het bovendek. 

6. God opent zijn deuren

Kortrijk heeft wel de origineelste en beste oplossing voor de studenten gevonden. De kerk is vaak leeg buiten op zondag natuurlijk, waarom maken we daar geen gebruik van? De kerkdeuren zijn geopend voor de studenten en zorgt voor een stille, maar o zo mooie ruimte. Wie weet kijkt God toe, en maakt hij het verschil in je eindcijfer. We raden wel aan om genoeg kleren, dikke sokken en een dekentje mee te nemen, want kerken staan niet echt bekend om hun tropische temperaturen. 

Met deze studieplekken kan je niet anders dan een spannende blokperiode tegemoet gaan. Niet zeker welke studieplek bij jou in de buurt ligt? Kijk dan zeker op onderstaande kaart om jouw unieke studieplek te vinden.