09/12/2022

Emo Night Antwerp doet dansen op droevige muziek: ‘Het is een echte throwback’

Het Trix Café in Antwerpen was donderdag 8 december de uitvalsbasis voor Emo Night Antwerp. Een avond vol nostalgie, zwarte nagellak en licht headbangen. Een feestje gewijd aan de emosubcultuur met muziek die je terugbrengt naar de jaren 2000. ‘Ik weet soms niet of mensen zich speciaal verkleed hebben of zich nog altijd zo kleden’, aldus Nina De Jong, organisatrice Emo Night Antwerp.

‘Ik had zin om naar een emofeestje te gaan, dus dacht ik, ik organiseer het zelf’, vertelt Nina lachend. Een gelijkaardig feestje vond eerst plaats in Los Angeles (VS), moeilijk bereikbaar voor Belgische emo’s. Nina besloot om in 2018 het concept naar België te brengen. Emo Night bracht huidige en nostalgische fans van het genre voor de derde keer dit jaar samen.

Nina, de organisatrice van Emo Night Antwerp


Nummers van Paramore, My Chemical Romance, Blink 182 en andere ‘klassiekers’ binnen het genre werden gedraaid door de emo-dj’s. Het publiek sprong en zong mee op het populaire nummer Rollin’ van Limp Bizkit. ‘Het gaat door op een donderdag dus bestaat de kans dat het wat rustiger wordt’, zegt Nina. Toch liep het Trix Café vol met fans. Naar grotere zalen trekken staat voorlopig niet op de planning: ‘Ik hou het bewust klein omdat het dan gezelliger is.’


Bij de emosubcultuur hoort ook een specifieke kledingstijl. Denk zwarte skinny jeans, band shirts, riemen met studs, zwarte eyeliner en Vans of Convers aan de voeten. De oudere emo’s kleden zich wat bescheidener maar de jongere fans zijn volledig uitgedost.

Voor toekomstige Emo Nights hou je best hun Facebookpagina in het oog.

Tekst: Eveline Slavov Slavov
Foto’s: © Eveline Slavov Slavov