20/12/2022

‘Ik vind het gek dat ik zo’n random dingen post en toch viraal ga’: opkomend influencer Manon Duwel over TikTok, late night snacks en virale video’s

Manon Duwel is 22 jaar en studeert Logopedie en Audiologie aan de Thomas More hogeschool in Antwerpen. Ze heeft al een diploma Journalistiek, met afstudeerrichting Audio, op zak. In haar vrije tijd maakt Manon graag content op TikTok. Maar is ze echt zoals ze zich op haar filmpjes in beeld brengt? En hoe pakt ze dit aan?

Begin juli postte Manon een video op TikTok toen ze terugkwam van vakantie. Ze had nooit verwacht dat dit het begin ging zijn van een populair account. ‘Ik kwam om drie uur ’s nachts thuis van vakantie en had zin in een snack’, zegt ze. ‘Ik maakte spaghetti klaar, zette mijn camera voor mij en begon te vertellen. Deze video had meer dan 120.000 views en ging zo viraal dat ik opeens superveel volgers bijkreeg. Nu krijg ik bij elke video die ik post zo’n 500 extra volgers.’

Manon met haar hockeyteam – © Manon Duwel

Sindsdien zet Manon regelmatig filmpjes op TikTok. ‘Het is voor mij een uitlaatklep. Ik hockey drie keer in de week, werk in een restaurant en doe geregeld iets leuks met vrienden. Dat laat ik graag zien in mijn video’s. Daarom zie ik mezelf meer als content creator en nog niet echt als een influencer. Ik vind het echt gek dat ik zo’n random dingen post en toch viraal ga’, vertelt ze.


Tiktok-video à la Manon

Het enige dat Manon nodig heeft om video’s op te nemen, is haar gsm. ‘Ik zet die gewoon voor mij en begin te praten. Ik bedenk op voorhand niet wat ik ga zeggen, maar zie wel wat er op dat moment uit mijn mond komt. Ook neem ik alles op in één take, want als ik bij elke video opnieuw ga beginnen, is dit niet meer echt. Als ik over mijn woorden struikel of iets verkeerd zeg, dan is dat maar zo.’

Manon vindt het belangrijk dat ze in haar video’s dichtbij zichzelf kan blijven. ‘Ik ben echt wel mezelf. Mijn vrienden worden soms ook aangesproken, omdat ze herkend worden van op mijn kanaal. Er wordt vaak aan hen gevraagd of ik in het echt ook zo ben als in mijn video’s, waarop zij dan enthousiast ‘ja’ antwoorden. Dat geeft me wel een goed gevoel’, legt ze uit.

Manon hecht veel belang aan haar vrienden – © Manon Duwel


Toekomst als influencer

Likes en comments zijn niet zo belangrijk, volgens Manon. ‘Ik post vooral wat ik zelf leuk vind. Als volgers mij vragen om iets te doen, zal ik dit enkel doen als ik daarbij mezelf kan zijn. Hetzelfde geldt ook voor samenwerkingen. Het moet een product zijn dat bij me past. TikTok is nog steeds maar een hobby. Ik doe dit om me te amuseren en echt niet voor het geld.’

In de toekomst ziet Manon haar TikTok-kanaal niet als job. ‘Als ik meer volgers krijg, ben ik wel van plan om meer samenwerkingen te doen. Voor de rest wil ik blijven doorgaan waarmee ik nu bezig ben, gewoon voor de fun. Het is zeker niet de bedoeling dat ik te veel druk begin te voelen of me te veel ga aantrekken van wat volgers zeggen’, sluit ze af.

Manon vindt het geweldig om te werken met haar vrienden – © Manon Duwel

Tekst: Femke De Kerpel, eindredactie: Renee Henderickx
Foto: © Manon Duwel