02/12/2022

Ken jij de meest beluisterde Belgische artiesten van 2022?

Vanaf 1 december kunnen Spotify-luisteraars hun meest beluisterde nummers bekijken. De audio-streamingdienst maakt jaarlijks afspeellijsten aan de hand van data van de luisteraars voor de campagne ‘Spotify Wrapped’. Zo zijn er lijsten die de meest beluisterde nummers wereldwijd of in België weergeven. Maar er zijn ook lijsten die artiesten opsommen, zoals de meest beluisterde Belgische artiesten door Belgische luisteraars. Wie zijn deze Belgische artiesten en ken jij de opkomende talenten? In dit overzicht geven wij jou de Belgische top vijf. 

1) Damso – 911

De Congolees-Belgische artiest William Kalubi, beter bekend onder zijn artiestennaam Damso, bracht het nummer 911 al in 2020 uit. Het franstalige nummer staat op één en werd vooral gespeeld in het franstalige deel van België. Ook in Frankrijk scoort Damso hoog, met het nummer Dieu ment jamais scoort hij het tot plaats 5 op Spotify.

2) Stromae – Santé

Net als Damso komt ook deze artiest uit Brussel. Stromae, de artiestennaam van Paul Van Haver, behaalt de tweede plaats voor best beluisterde Belgische artiest in België, met zijn nummer Santé. Opnieuw een franstalig nummer. Een opvallend verschil met Damso is dat Stromae minder hoog scoort in Frankrijk. Stromae’s nummer L’enfer komt daar op de 43ste plaats.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Stromae (@stromae)

3) K3 – Mango Mango

Na twee Brusselse artiesten, volgt een nederlandstalige band dat muziek maakt voor een jong publiek: K3. Het nummer werd dit jaar uitgebracht en brengt je naar het strand met een zomerse cocktail in de hand, zo klinkt het: ‘Mango, mango, coconut, papaya…’ Een opvallende nummer drie met aandacht voor de jonge luisteraar.

4) Angèle – Bruxelles je t’aime

Frans scoort goed in de top vijf. De volgende Brusselse artiest in het rijtje is Angèle (Van Laeken, red.) met haar nummer Bruxelles je t’aime, dat al sinds zijn publicatie in 2021 goed scoort in België. In dit nummer uit ze haar liefde voor de Belgische hoofdstad Brussel en zegt ze dat het jammer zou zijn moesten Vlaanderen en Wallonië scheiden naar onafhankelijke landen. Ook in Frankrijk is Angèle haar muziek populair, ze staat op de 32ste plaats van ‘topartiesten in 2022 in Frankrijk’ op Spotify met haar nummer Amour, Haine & Danger dat uit hetzelfde album komt als Bruxelles je t’aime: Nonante-Cinq.

5) Camille – In de regen

Na drie franstalige nummers wordt de top vijf vervolledigd door opnieuw een nederlandstalig nummer. In de regen van Camille (Dhont, red.) kwam uit in September en maakte het in enkele maanden tot de Belgische top vijf. In tegenstelling tot K3 neemt ze je niet mee naar een zonnig strand, maar naar de regen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door CAMILLE (@camille_dhont)

Tekst: Stien Leys, eindredactie: Ilke Tobback
Foto: Marcelo Chagas via Pexels (CC BY-NC-SA 2.0)