12/12/2022

‘Patiënt Pedro’ op Play4: welkom in het brein van een hypochonder

Naar de dokter omdat je bang bent dat je pancreas eruit moet of het verdict krijgen dat je iets verrekt hebt tijdens het sporten: welkom in het leven van een hypochonder. Pedro Elias gaat op antenne met zijn nieuwe programma Patiënt Pedro, waarin hij toont hoe het is om te leven met hypochondrie.

Hypochondrie, ook wel ziektevrees genoemd, is de angst om ernstig ziek te worden. Mensen met hypochondrie gaan voor de kleinste kwaaltjes naar een dokter om die te laten onderzoeken. Vaak draait het verdict op niets uit of iets heel erg kleins. Hypochonders zoeken vaak meer achter kleine lichamelijke klachten: een stijve nek en een wazige blik zal hen al snel leiden naar dokter Google. Google geeft op een laagdrempelige manier toegang tot een hele database aan informatie. Soms geeft de zoekmachine alleen té veel toegang, want hypochonders vinden de weg naar Google wel heel snel. Wanneer ze er belanden, wakkert dat de fantasieën aan, waardoor ze ineens zouden lijden aan ernstige ziektes.

Nu we alleen nog maar een som remgeld van 4 euro moeten betalen bij de dokter, zitten de consultaties bij de dokter snel vol. Dokters gaan hier tegenin omdat er nu voortdurend patiënten langskomen met kleine vragen en kwaaltjes. Felice Swenden is huisarts en komt regelmatig patiënten tegen in de dokterspraktijk waar ze werkt. Ze vertelt dat de patiënten die lijden aan hypochondrie vaak de gevaarlijkste mensen zijn om te consulteren. Je hebt de neiging om ze niet serieus te nemen, maar daardoor kan je wel eens een delicate fout maken. Dr. Swenden geeft een voorbeeld: ‘Er gaat gegarandeerd wel eens een patiënt bijzijn die niet gewoon buikpijn heeft zonder betekenis, maar lijdt aan een een ernstige appendicitis.’

‘Mensen met hypochonderklachten vind ik zelf onze gevaarlijkste patiënten in de zin van iets te missen’

Wanneer patiënten die lijden aan hypochondrie voor je zitten in de praktijk denk je vaak: ‘Het zal wel weer niets zijn’. ‘Ik probeer daarom echt elke klacht serieus te nemen en goed na te vragen via anamnese. Anamnese is een term die wordt gebruikt wanneer je praat over de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van de patiënt.  Als er echt niets mis is met de patiënt, zal dokter Swenden hen voornamelijk geruststellen. ‘Geruststelling is voor die mensen echt het belangrijkste, want ik start zelf niet graag onnodige medicatie op of doe niet graag onnodige, belastende of dure onderzoeken.’ Dr. Swenden voegt daar ook nog aan toe dat wanneer je dat wel zou doen, die patiënten dat ook elke keer opnieuw weer verwachten van jou. ‘Ik benoem ook bij sommige patiënten het feit dat ze hun klachten sterker beleven dan andere patiënten en sommige staan daarvoor open.’

‘Andere dokters worden kwaad van de bezoeken van een hypochonder, maar ik probeer dan gewoon eerlijk te zijn tegen de patiënt’

Hypochondrie leunt meer aan tegen een soort angst dan tegen een ziekte. Hypochonders kunnen beter begeleid worden door een psycholoog dan een dokter. Je hebt wel lichamelijke klachten maar dat komt door de link die gelegd wordt in je hersenen. Pedro Elias gaat in het programma Patiënt Pedro die link onderzoeken en zijn angst om ziek te worden proberen aan te pakken. Wil je hier meer over te weten komen, kijk dan elke maandag om 22 uur op Play4 naar Patiënt Pedro.


Tekst: Emma Mertens
Foto: ©pixabay via Pixels