05/12/2022

Studenten drinken minder dan 55-plussers: ‘Ik heb geen alcohol nodig om plezier te maken op feestjes’

Jongeren drinken minder alcohol dan verwacht, dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano. Onze 21bis-redacteur Emma Mertens vroeg aan enkele studenten hoe het zit met hun drinkgedrag: ‘Ik drink niet regelmatig. Maar als ik drink, doe ik het goed.’

Het gezondheidsinstituut Sciensano bracht op 5 december 2022 nieuwe cijfers uit rond het alcoholgebruik bij de gemiddelde Vlaming. Minder dan één procent van de jongvolwassenen drinkt elke dag alcohol; dat is weinig tegenover de leeftijdscategorie 55 tot 74 -jarigen. Studenten gaan anders om met alcohol, de termen ‘binge drinking’ en ‘voordrinken’ zijn daar een goed voorbeeld van. Studenten zitten beperkt in hun budget en hebben daardoor het concept ‘voordrinken’ uitgevonden. Voordrinken gebeurt bij iemand thuis, waar ze goedkope sterke dranken of pils drinken voor ze naar een feestje gaan. Voordrinken draait uit op ‘binge drinking’, dat is op een korte tijdspanne alcohol nuttigen en dat is gevaarlijk. 

Generatiekloof
Toch zijn de cijfers gunstig voor de studenten en doen de 55-plussers het slechter op vlak van alcoholgebruik. Eén op de 5 mannen drinkt elke dag alcohol. In vergelijking met de jongvolwassen is dat een groot verschil, want bij hen doet minder dan één procent dat. Gemiddeld genomen gaan studenten dus beter om met hun alcoholgebruik, dat komt door het beeld waarmee we zijn opgegroeid. Bij de vorige generatie werd alcohol minder geproblematiseerd, waardoor je nu nog 55-plussers hebt die dagelijks een glas alcohol nuttigen. 

‘Ik ken mijn limieten wanneer ik drink. Ik drink nooit meer dan 7 glazen en enkel bij gelegenheden’

Verslaafd?
Wanneer je als vrouw meer dan zeven glazen, of als man 14 glazen per week drinkt, kan dat wijzen op een alcoholverslaving. Tijdens een bevraging bij de studenten viel het op dat ze niet meer op regelmatige basis uitgaan. Vaak gaan ze alleen weg wanneer er een feestje of gelegenheid is gepland. Tijdens een schoolweek drinken studenten vaak geen alcohol, maar in de weekends gebeurt dat wel vaker bij geplande gelegenheden. Studente Internationaal Ondernemen, Alejandra Olivares Tijerina, drinkt alleen wanneer er een feestje gepland is, maar ze kent haar limieten. Studenten kiezen steeds vaker voor hun gezondheid en besluiten om geen alcohol meer te drinken. De voornaamste redenen zijn gewoonweg dat ze er geen behoefte aan hebben, hun gezondheid of geloofsovertuiging. 

‘Ik ga niet elke week naar feestjes, dus ik drink niet regelmatig. Maar als ik drink, doe ik het goed’

Studenten worden zich bewuster van de nadelen die erbij komen kijken voor je gezondheid. Ze kiezen er steeds vaker voor om minder te drinken of zelfs niet. We vragen een aantal van onze studenten of zij veel alcohol drinken. Liam Sels is student Automotive Business Management en gaat alleen uit wanneer er een gelegenheid is, bijvoorbeeld een verjaardag van een vriend. ‘Ik ga niet elke week naar feestjes, dus ik drink niet op regelmatige basis. Maar als ik drink, doe ik het goed.’ Aissata Kane, studente Internationaal Ondernemen vertelde ons dat ze nooit alcohol drinkt. Aissata drinkt geen alcohol voor haar gezondheid, maar ook omdat ze er geen behoefte aan heeft om op een feestje te drinken, want ze amuseert zich ook zonder alcohol. 

‘In de eerste plaats drink ik niet voor mijn gezondheid, maar ik heb het ook niet nodig om plezier te maken op feestjes’

Studenten zijn zeker niet de drankorgels van de maatschappij, en het beeld dat ze dat wel zijn, mag vervagen. Ze zijn op de hoogte van de gevaren op hun gezondheid en kiezen er steeds meer voor om niet te drinken. 

Foto: © Emma Mertens