14/12/2022

Twitter herlanceert Twitter Blue: ‘Twitter wordt minder aantrekkelijk voor wie niet betaalt’

Afgelopen maandag 12 december werd Twitter Blue nieuw leven ingeblazen. De abonnementsformule die Twitter herlanceerde, geeft betalende gebruikers meer functies waaronder een ‘blauw vinkje’. Abonnees zullen eerst hun identiteit moeten laten verifiëren door Twitter voor zij het symbooltje krijgen dat aangeeft dat zij een geverifieerde gebruiker zijn.

Na enkele mislukte pogingen is de abonnementsformule er dan toch. Deze formule zou Twitter moeten democratiseren. Voor een abonnement zal je maandelijks acht dollar neertellen, tenzij je een iPhone-gebruiker bent dan betaal je maandelijks elf dollar. Waarom drie dollar meer? ‘De Twitter App is beschikbaar via de App Store en Apple maakt aanspraak op alle inkomsten. Voor grote apps zoals Twitter spreek je al over 30% van de jaarlijkse inkomsten’, legt Annelies Verjauw, docent online marketing en sociale media, uit. ‘Dit tegen de zin van Elon Musk en die wil dit gewoon doorrekenen aan de klant.’

Wanneer je een abonnement afsluit, zal je account eerst geauthentiseerd worden door Twitter. Als dit in orde is ontvang je het blauwe vinkje. Bedrijven krijgen vanaf nu een gouden vinkje en overheidsorganisaties een grijs. Abonnees die aanpassingen maken aan hun profiel zullen hun vinkje tijdelijk verliezen tot ze terug geverifieerd zijn door Twitter.

Nieuwe functies

Het blauwe vinkje is niet het enige extraatje dat abonnees krijgen. Zij zullen onder meer de kans krijgen om tweets na het plaatsen, te bewerken, 1080p video’s te plaatsen en minder advertenties te zien. Het bewerken van tweets is een functie waar al langer vraag naar is. Toch kunnen er nadelen aan verbonden zijn, Verjauw: ‘Stel dat je emotioneel hard hebt gereageerd op een tweet en deze wordt achteraf aangepast dan lijkt jouw reactie misschien ineens buiten proportie.’ De tweets die abonnees plaatsen, zullen geprioriteerd worden door Twitter. ‘Twitter zal dus minder aantrekkelijk en relevant worden voor niet-betalende gebruikers’, zegt Verjauw.

Tekst: Eveline Slavov Slavov
Foto: © Eveline Slavov Slavov