16/03/2023

5 leestips om je weer aan het lezen te brengen

De Boekenweek is in Vlaanderen en Nederland van start gegaan. Van zaterdag 11 maart tot en met zondag 19 maart staat het thema “Ik ben alles” centraal. Het is tegenwoordig makkelijker om eens te scrollen op Instagram in plaats van een boek te lezen. Daarom zijn hier 5 leestips die je weer aan het lezen brengen.

1) Vervang je telefoon door een boek

Vind je dat je te veel tijd spendeert achter een scherm en heb je nood aan iets anders? Dan is een boek lezen de perfecte oplossing! Als je toch liever op een scherm kijkt, kan je altijd een e-book downloaden op je smartphone of een e-reader kopen.

2) Daag jezelf uit

Lezen kan je leuker en uitdagender maken door doelen te stellen. Maak bijvoorbeeld een lijstje met boeken die je dit jaar echt wil lezen of daag jezelf uit om een bepaald aantal boeken te lezen in een jaar. Zo blijf je gemotiveerd om te lezen!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Boekenweek (@boekenweeknl)

3) Lees niet alleen

Samen lezen met familie of vrienden zorgt ervoor dat je meer gaat lezen. Als je samen leest, kan je achteraf het boek ook bespreken en je verdiepen in het verhaal. Zo kom je misschien tot nieuwe inzichten en meningen.

4) Lees voor je gaat slapen

In plaats van uren te scrollen op TikTok of Instagram voor je gaat slapen, lees je beter een boek. Door te lezen voor je gaat slapen, ontspant je brein en kan je volledig tot rust komen. Je zal dan beter en dieper slapen.

5) Neem je boek mee

Ga je met het openbaar vervoer naar school of zit je bij de dokter te wachten in de wachtzaal? Dat zijn dé perfecte momenten om te lezen. In plaats van je smartphone boven te halen op de trein, kan je lezen. Voor je het weet heb je een boek gelezen en ben je razendsnel op je bestemming. Zorg er dus voor dat je altijd een boek mee hebt.

Tekst: Litsa Boesmans
Foto: © Litsa Boesmans