22/03/2023

Baris Ozturk zamelt spullen in voor slachtoffers aardbeving Syrië en Turkije: ‘De beelden op het nieuws raken me’

Baris Ozturk (19) heeft zelf Turkse roots en zamelde spullen in voor de slachtoffers van de zware aardbeving. Hij praatte erover met 21bis-reporter Jules. 

Het is exact één maand geleden dat er vreselijke aardbevingen plaatsvonden in Syrië en Turkije. Het dodental voor de beide landen loopt ondertussen al op tot over de 50.000. Heel wat Vlaamse radiozenders sloegen daarom op 6 maart de handen in elkaar om samen geld in te zamelen voor de slachtoffers, maar er zijn ook veel mensen die zelf materiaal inzamelen. Baris Ozturk van horecazaak Pita-millenium uit Edegem, bij Antwerpen, is een van hen.

Turkse roots

Baris heeft Turkse roots en een deel van zijn familie woont er nog, gelukkig op een afstand van de  getroffen gebieden. ‘Na het nieuws belde ik meteen naar mijn grootmoeder om te horen of ze oké was’, aldus Baris. Hij besloot om een inzamelingsactie op te starten om spullen in te zamelen die nodig zijn voor de getroffen gebieden, van luiers tot slaapzakken. ‘De beelden op het nieuws raakten me echt. Ik moest iets doen om de slachtoffers te helpen.’

‘Na een paar uur waren alle camionetten volledig vol’

Een overrompeling

In korte tijd kreeg hij heel wat vrijwilligers op de been. Mensen brachten kleding, dekens en andere benodigdheden om te worden verzonden naar de getroffen gebieden. De actie had zoveel succes dat ze vroeger moesten stoppen. ‘Na een paar uur waren alle camionetten volledig vol’, schetst hij. Daarnaast organiseerde Baris ook zelf het transport om de spullen te verzamelen en te versturen naar de hulporganisaties ter plaatse.

Ben je benieuwd naar zijn verhaal? Beluister het hier:

Tekst: Jules Weyts
Interview: Jules Weyts
Foto: © Amber Laenen