03/03/2023

‘Een of andere Rus’, een voorstelling van Arsenaal/Lazarus en Het Kwartier, trekt door Vlaanderen

Nog tot 29 maart reizen theatergezelschappen Arsenaal/Lazarus en Het Kwartier met hun voorstelling Een of andere Rus door Vlaanderen. Freek Mariën zorgde voor het schrijfwerk en leidt nu ook de regie van het theaterstuk in goede banen. Mariëns belangrijkste inspiratie voor de voorstelling is het leven en werk van de Rus Eduard Limonov, een voormalige straatboef die uitgroeide tot een controversieel dichter, schrijver en politicus.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ARSENAAL/LAZARUS (@arsenaallazarus)

Het hoofdpersonage Eduard Limonov, gespeeld door Pieter Genard, was tot zijn overlijden in maart 2020 een tegendraads Russisch figuur. Limonov werd begin jaren 40 geboren in de voormalige Russische stad Charkov, wat nu Oekraïens grondgebied is. Hij verhuisde naar Moskou, maar daar werd hij begin jaren 70 verbannen vanwege zijn dissidente schrijfsels –niet strokend met de overheersende politieke, religieuze en sociale opvattingen – over de machtsstructuren van de Sovjet-Unie. Daarna werkte hij jarenlang als bordenwasser en overhemdstrijker in New York, tot hij er doorbrak met zijn schelmenroman Eto ja, Edicka. Op het moment van zijn dood in 2020 was hij nog steeds actief als oppositieleider in Rusland.

‘Een of andere Rus was al in maart 2021 klaar en werd toen eenmalig gelivestreamd, maar door corona kwam er geen tournee’

Freek Mariën stelde voor deze voorstelling een cast samen met namen die bekend in de oren klinken, waaronder Janne Desmet, Tom Van Bouwel en Pieter Genard. Janne Desmet, eerder te zien in de VTM-reeks Studio Tarara als producer Christine De Wolf, kruipt in de huid van een joodse boekenverkoopster genaamd Anna Moisjevna Rubenstein. Tom Van Bouwel, die in VTM-serie Spitsbroers de rol van Guide Spechtmans vertolkte, neemt de rollen van Jossip Brodski en Jean-Edern Hallier op zich.

Een of andere Rus was al in maart 2021 klaar en werd toen eenmalig gelivestreamd, maar door corona kwam er geen tournee. Die is er nu wel, met de volgende show op 28 februari in ARSENAAL/LAZARUS in Mechelen, waarna de voorstelling nog tot 29 maart zal rondtrekken door heel Vlaanderen.

Meer info en speeldata op arsenaallazarus.be

Tekst: Staf Smets
Foto: © Yuri van der Hoeven