04/03/2023

Stad Leuven organiseert driedaags festival voor Internationale Vrouwendag 2023

Stad Leuven viert van 7 tot en met 9 maart 2023 Internationale Vrouwendag op verschillende locaties in het Leuvense. Op vraag van de stad stelde Eva Brems (zij/haar), voormalig finaliste van De Slimste Mens ter Wereld, hoogleraar en experte mensenrechten aan de Universiteit Gent, een programma samen.

De eerste dag van het driedaagse event zal professor Brems een panelgesprek modereren over de evolutie van vrouwenrechten in de Bib Tweebronnen in Leuven. Hiervoor gaat ze in gesprek met verschillende prominente figuren binnen de feministische beweging, zoals Ida Dequeecker (zij/haar) en Madonna Lenaert (die/hun). Elke spreker zal hun eigen ervaringen en achtergronden delen en aangeven wat er al verwezenlijkt werd als het gaat over vrouwenrechten en welke obstakels tot op de dag van vandaag voor hinder zorgen.

Op woensdagnamiddag 8 maart houdt Bib Leuven een voorleesmarathon voor kinderen. Onder andere VRT nieuwsanker Goedele Wachters en burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani (SP.A) zullen er voorlezen aan de allerjongsten. Momenteel zijn er nog geen concrete titels bekend, maar stad Leuven geeft op hun website aan dat het ‘een boeiende mix van verhalen over female empowerment’ zullen zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door de Bib Leuven (@debibleuven)

De laatste dag van het driedaagse event kan je je aansluiten bij een leesclub, georganiseerd door Barbóék, in Museum M in Leuven. In kleine groepen bespreken aanwezigen de thema’s die aan bod komen in het boek ‘De Argonauten’ van Maggie Nelson. In het boek deelt Nelson haar ideeën over seksualiteit, verlangen en ‘familie’ en staat de liefdesrelatie van de auteur met de genderfluïde kunstenaar Harry Dodge centraal. Margot Delaet van Hyster-X, een collectief voor vrouwelijke en non-binaire makers, zal het gesprek in goede banen leiden.

Meer info via: leuven.be/vrouwendag

 

Tekst: Noah Frooninckx Buelens
Foto: Lindsay LaMont via Unsplash