23/03/2023

‘The hiphop future is bright’: ondere andere Ice Spice, SPACEBABYMADCHA en Doechii zullen muzikaal doorbreken in 2023

Anno 2023 lijkt de hiphopscene diverser dan ooit. Meer en meer opkomende rappers maken hun debuut in de hiphopscene. Onder andere dankzij TikTok en Soundcloud is het voor hen veel eenvoudiger geworden om viraal te gaan en naamsbekendheid te creëren. 21bis denkt dat de artiesten opgesomd in dit lijstje potten zullen breken in 2023.

Decennia geleden stonden vrouwelijke rappers als Missy Elliott en Queen Latifah er zo goed als alleen voor in de hiphopwereld. Maar de tijden dat de hiphopscene een exclusieve mannenwereld was, zijn al lang voorbij.

In de overgang tussen eind jaren 2000 en begin jaren 2010, maakten artiesten als Nicki Minaj, Azealia Banks en Iggy Azalea een ferme opmars in zowel de hiphopscene als de algemene hitlijsten. Met songs als Starship, 212 en Team zorgden zij voor een eerste vrouwelijke boost in de hiphopscene.

Minaj, Banks en Azalea plaveiden de weg voor rappers als Cardi B, Doja Cat en Megan Thee Stallion, die dankzij het succes van hun voorgangers een baanbrekend debuut hadden. Songs als Bodak Yellow, Say So en Savage domineerden de hitlijsten en zijn meermaals genomineerd voor gerenommeerde awards als de Grammys, de BET Awards en de MTV Video Music Awards.

 

1) Ice Spice
Voordat de Amerikaanse Isis Gaston (23), aka Ice Spice, in 2021 begon met rappen, studeerde ze Communicatie aan de State University of New York. Ondertussen ging ze met haar nummers Munch (Feelin’ U) en Bikini Bottom viraal op TikTok, dropte ze begin dit jaar haar eerste EP Like..? en mag ze artiesten als Beyoncé, Drake & Lil Nas X onder haar fans rekenen. Die laatste verkleedde zich als Ice Spice voor Halloween en mag zich nu één van Ice Spice’s baddie friends noemen. Iconic. Eigenlijk was ze toen al niet meer weg te denken uit de Amerikaanse hiphop- en drillscene. Maar sinds haar collab met PinkPantheress, die andere TikToksensatie, op Boy’s a liar Pt. 2 is ze het opkomende stadium voorgoed voorbij en mag ze zichzelf een volwaardige artieste noemen. Met haar heerlijke flow, grappige maar simpele pen en iconische bad b*tch-attitude bewees ze iedereen die niet in haar geloofde en haar een one-hit-wonder noemde, het tegendeel.

STREAM: Bikini Bottom

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ice Spice (@icespice)

 

 

2) GloRilla
De Amerikaanse Gloria Hallelujah Woods (23), die je misschien beter zal kennen als GloRilla, zit al iets langer in de hiphopscene, maar ze heeft pas naamsbekendheid verworven bij een breder publiek na haar TikTok-hit F.N.F. (Let’s Go) met HittKid. Met die single schopte ze het dit jaar zelfs tot een Grammy-nominatie in de categorie Best Rap Performance, waar ze concurreerde met grote namen als Lil Wayne, DJ Khaled en Kendrick Lamar. Het is ook die laatste die de Grammy uiteindelijk naar huis heeft kunnen slepen. Maar niet getreurd, GloRilla heeft in de tussentijd niet stilgezeten. Ondertussen heeft ze eind 2022 haar eerste EP Anyways, Life’s Great… uitgebracht en beïndigde ze haar tournee door de States. Qua stijl, flow en attitude is ze eigenlijk erg vergelijkbaar met Cardi B: ze is even ruig, goofy en badass als miss Belcalis Marlenis Almánzar Cephus. De samenwerking op Tomorrow 2 zagen velen dus al aankomen. Als GloRilla aan deze snelheid blijft groeien, zal ze snel even bekend worden als Cardi B en in haar voetsporen treden.

STREAM: F.N.F (Let’s Go)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GloRilla 🦍 (@glorillapimp)

 

3) Doechii
We kunnen Jaylah Ji’mya Hickmon (24) uit Florida (VS), die als Doechii door het artiestenleven gaat, eigenlijk geen opkomend talent meer noemen, aangezien ze al twee volwaardige EP’s heeft uitgebracht in 2019 en 2020, waarin ze met muziekgenres mixt alsof het niets is. Ondanks haar toch wel iets langere carrière sloeg ze er niet in naamsbekendheid te verwerven bij het brede publiek. In 2021 ging ze een eerste keer viraal op TikTok met haar single Yucky Blucky Fruitcake, toch was die boost niet genoeg om echt door te breken als artiest. Na enkele maanden radiostilte kwam haar nieuwe single Persuasive uit. Het nummer was net als al haar andere songs catchy, dansbaar, sexy, creatief en heel speels. Maar eigenlijk zijn er niet genoeg woorden die Doechii’s muziek kunnen beschrijven. Als we het specifiek hebben over Persuasive: dat was de dé ideale zomerschijf van 2022 en hetgeen Drake probeerde te bereiken met zijn album Honestly, Nevermind, dat in tegenstelling tot Doechii’s nummer grandioos flopte. Ondertussen heeft Doechii nog een versnelling hoger geschakeld: in de zomer van 2022 releaste ze haar derde EP she / her / black bitch, rekende ze SZA, Kaytranada & Doja Cat tot haar fans en trad ze onder ander al op bij Jimmy Fallon, op de BET Awards en bij Vevo DSCVR. Deze zomer speelt ze zelfs op Coachella. Ons lijkt het wel duidelijk: Doechii ís ‘persuasive, flirtatious and THAT BITCH’, zoals ze zelf rapt in Persuasive.

STREAM: What it is (Solo Version)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Swamp Princess 🐊 (@doechii)

4) Coi Leray
Net zoals GloRilla en Doechii zit Coi Leray Collins (25), opgegroeid in New Jersey (VS) en bij het grote publiek bekend als Coi Leray, al langer in de hiphopscene. Ze releaste in het verleden al twee albums, maar beiden sloegen niet echt aan bij de massa. Haar laatste album Trendsetter deed dat wel. Het album puilt uit van de collabs: Leray werkte samen met Nicki Minaj, Youn M.A, H.E.R., Lil Durk… Het lijstje van features loopt nog wel even door. Dankzij de enorme TikTokboost is TWINNEM het populairste van alle songs op haar laatste album. Sindsdien blijft Lerays succes in stijgende lijn gaan. Haar laatste nummer Players doet daar nog een serieus schepje bovenop. De originele versie boekte al heel wat succes, maar dankzij de Jersey Club Remix van DJ Smallze 732 werd de single haar tweede viral hit. Ondertussen is ze al langs geweest bij Jimmy Kimmel late night show en blijft ze werken aan haar succesvolle carrière. Coi’s speels- en eigenzinnigheid zullen haar ver brengen in de hiphopscene. Zeg dat je het gehoord hebt van 21bis: 2023 wordt haar jaar.

STREAM: Blick Blick (ft. Nicki Minaj)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Big Trend Setter (@coileray)

 

5) SPACEBABYMADCHA
SPACEBABYMADCHA, ofwel kortweg SBM, is België’s nieuwste hiphopsensatie. SBM heeft een heel eigen sound, waarin ze hiphop af en toe mixt met reggaeton-achtige ritmes en/of trapbeats. Als je een beetje aan research doet, zal je ontdekken dat België rijk is aan hiphopartiesten voor zo een klein landje te zijn. Denk aan grotere artiesten als Damso, Roméo Elvis of Coely, maar evengoed aan opkomende artiesten als Shaka Shams, Brysa of Grizmo. Toch is er niemand in de Belgische rapgame met dezelfde sound, flow en creativiteit als SBM. Bovendien is die ook een bom aan positiviteit & energie. In het verleden deed die al shows in Londen en Amsterdam en leverde hun sound en positieve energie een residentie in de Trix op. Dit jaar was SBM ook één van de negen finalisten van De Nieuwe Lichting 2023, jammer genoeg won die niet. Toch zijn wij, 21bis, ervan overtuigd dat die vroeg of laat – eerder vroeg – zal doorbreken bij het brede publiek. Kan bijna ook niet anders met zo’n total package.

STREAM: ON ME

 

Tekst: Noah Frooninckx Buelens
Grote foto & foto in tekst: © Ines Vansteenkiste-Muylle