03/03/2023

Zo help jij de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Er zijn ontelbare inzamelingsacties opgezet door verschillende organisaties om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen. Geld doneren is de norm, maar met deze acht initiatieven kan je bijdragen zonder je blauw te betalen.

  1. Drink cocktails om dieren te redden

Niet alleen mensen worden getroffen door de aardbeving, maar ook dieren. Dieren redden door het drinken van cocktails? Dan moet je naar de cocktailbar FUGAZI in Gent. De uitbaters Ruben en Cleopatra hebben speciaal voor deze actie de Umay-cocktail uitgevonden. In het Nederlands betekent die naam ‘Wedergeboorte’, afgeleid van het Oud-Turks. Als je dus even een avondje uit wil, is Gent dé plek, want per cocktail gaat 2 euro naar HAYTAP, volgens PZC, het Zeelands nieuws.

2. Doneren in ruil voor muziek 12-12

Op 6 maart is er een inzamelingsactie door alle radiozenders van DPG Media, VRT, Play Media en Mediahuis. Dit doen ze met de thema-uitzending People Help the People. In ruil voor een donatie naar 12-12 kies je een nummer dat je wil horen op de radio. Met je bijdrage steun je het Consortium 12-12, dat uit zeven humanitaire organisaties bestaat. Bovendien zingen bekende  Vlaamse artiesten zoals Camille, Niels Destadsbader en Coely een speciaal nummer in voor deze actie, laat DPG media weten.

3. Organiseer een actie met Thomas More

Met de hulp van Stuvo, de dienst Studentenvoorzieningen van de hogeschool Thomas More, kan je zelf een actie of inzameling starten. Inspiratie nodig? Dan zijn er hier al een paar ideetjes. Ben je goed in dansen of zit je in een dansgroep? Spot je zangtalent in je vriendengroep? Dan kan je een benefietconcert organiseren op een van onze campussen en combineren met de verkoop van eten en drinken.

Als je iets kent van de Turkse keuken, dan kan je in de studentenrestaurants typische Turkse snacks, gerechten of dessertjes verkopen. Zo leren de studenten een stukje van de Turkse cultuur kennen, dat zijn twee vliegen in één klap.

Misschien wil je graag je kledingkast upgraden of veranderen, waarbij je de vrijgekomen kleding kunt verkopen op een rommelmarkt. Of organiseer een kleine plaatselijke markt, waarbij alle opbrengst gaat naar 12-12 of een ander goed doel dat zich inzet voor de slachtoffers van de aardbeving.

4. Moskeeën vragen warme dekens en jassen

Verschillende moskeeën vragen om warme kleding en technologie te doneren. Daarna brengen ze dit naar de slachtoffers in Turkije. Foto door David McEachan via Pexels.

Verschillende lokale moskeeën vragen op Facebook om warme kleding en dekens te doneren voor de slachtoffers van de aardbeving. Als je een trui hebt of dekentje dat je niet meer gebruikt, kan je dit naar een lokale moskee brengen. Zoek de informatie op voorhand op, want dit inzamelmoment is voor elke moskee anders en je moet er snel bij zijn. De moskee Al Oemma in Antwerpen was bijvoorbeeld na twee dagen al vol met donaties en heeft de derde inzamelingdag afgelast.

5. Stuur boxen met bpost

De aardbeving telt niet alleen dodelijke slachtoffers. Vele mensen werden dakloos, voeding en water zijn schaars geworden. Daarom roept bpost op om levensmiddelen, technologie en verzorgingsproducten te doneren, zoals zeep, dekens, slaapzak, noten, conserven. Meer info om een doos te maken, vind je op de site van bpost.

6. Stuur een sms

Wil je het simpel houden in plaats van de handen uit de mouwen te steken? Dan kan je voor 1 euro een sms sturen naar ‘4330’ met het woord ‘help’. Alle opbrengsten gaan naar het Rode Kruis. Je kan een berichtje sturen als je klant bent bij Mobile Vikings, Orange Belgium, Proximus, Scarlet, Telenet/BASE en VOO, zegt woordvoerder Haroun Fenuax bij Pickx.

7. Ga naar een benefiet

De Vlaamse komiek Erhan Demirci organiseert een benefietshow Erhan Demirci & Friends voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Dit doet hij samen met enkele van zijn collega’s. In totaal speelt hij in vijf verschillende steden: Antwerpen, Gent, Oostende, Beringen, Brussel. Opgelet, je moet er snel bij zijn, want in Gent, Antwerpen en Beringen zijn de tickets al uitverkocht. De prijs van een  ticket bedraagt 25 euro en gaat integraal naar Turkije en Syrië.

8. Koop kunst voor op kot

Het Gentse kunstencentrum VIERNULVIER verkoopt risoprinten van het kunstwerk The Hiccup Rendevouz van Sarah Yu Zeebroek en Haitham Habbad. Dit is hetzelfde kunstwerk waarmee ze het terras van VIERNULVIER  hebben aangekleed. Er zijn 200 exemplaren gedrukt, dus als je je kot een beetje kleur wilt geven, ben je voor 20 euro gesteld.

Tekst: Julie De Voght
Foto bovenaan:  European Union, 2023 – photographer: Begum Iman (CC BY-ND 2.0)