28/04/2023

Luisterlijn voor jongeren ‘Awel’: ‘Minder jongeren nemen contact op over oorlog Oekraïne, angst voor escalatie blijft’

Vlaamse jongeren nemen minder vaak contact op met Awel over de oorlog in Oekraïne dan vorig jaar. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de luisterlijn. In een periode van vijf maanden kwam de oorlog in 23 gesprekken aan bod. Dit is minder dan de helft van het aantal gesprekken in dezelfde periode vorig jaar. Toen waren er nog 49 jongeren die contact opnamen over dit onderwerp.

Awel, de telefonische en online hulplijn voor kinderen en jongeren, onderzocht van 1 november 2022 tot en met 20 maart 2023 of jongeren nog steeds contact opnemen over de oorlog in Oekraïne. In de periode van het onderzoek werd het conflict in 23 conversaties aangehaald. ‘Dit is minder dan de helft van het aantal gesprekken dat we zagen tussen 8 april 2022 en 19 september 2022.’

Awel onderzocht ook de inhoud van de 23 gesprekken. In 14 van de 23 gesprekken (61%) meldden de jongeren dat ze angst hebben dat de oorlog naar België zou komen. De angst blijft algemeen in tien van deze contacten (43,5%). Vier andere jongeren (17,5%) geven aan dat ze bang zijn om te moeten vluchten. Ook speelt de angst dat ze iemand van wie ze houden zouden verliezen. ‘Dit toont aan dat deze jongeren zich bewust zijn van de impact van de oorlog op een gezin’, aldus Awel.

‘Jongeren beginnen zich meestal vragen te stellen bij een nieuwe escalatie aan het front, een bom in Polen of het leveren van wapens aan Oekraïne.’ – Awel

In zes andere gesprekken (26%) spreken jongeren over angst voor een derde wereldoorlog. ‘Ik ben bang dat in de oorlog van Rusland en Oekraïne naar de hele wereld komt en dat alle mensen die onschuldig zijn hun leven moeten afgeven’, vertelde een jongere aan een medewerker van Awel. De luisterlijn geeft aan dat jongeren moeilijk kunnen slapen of nachtmerries krijgen, omdat ze zich zorgen maken over de oorlog. ‘s Avonds voor dat ik ga slapen ben ik altijd bang voor een derde Wereldoorlog’, klonk het bij een andere jongere.

Ook de confrontatie met Oekraïense vluchtelingen op school komt voor in één gesprek. ‘Dit brengt de oorlog plots dicht bij huis en laat jongeren nadenken over de impact ervan’, merkt Awel op. Volgens Awel ligt de oorsprong van de zorgen bij nieuwsberichten of sociale media. Jongeren beginnen zich meestal vragen te stellen bij een nieuwe escalatie aan het front, een bom in Polen of het leveren van wapens aan Oekraïne.

Ondanks zorgen onder de jongeren, begonnen enkele gebruikers van het Awel-forum een actie voor Oekraïne. Zo heeft één gesprek op het forum  als doel om in het gesprek zoveel mogelijk hartjes in de Oekraïense kleuren te sturen. Hiermee willen de jongeren laten zien hoe hard ze Oekraïne steunen

De luisterlijn besluit dat jongeren graag willen dat de oorlog stopt, omdat ze veel leed veroorzaakt. Awel weet dat jongeren ook over de oorlog praten met hun ouders. ‘Omdat niemand met zekerheid kan inschatten hoelang de oorlog zal duren, blijft dit voornamelijk bij geruststellende woorden.’

Via awel.be biedt de luisterlijn luistertips aan volwassenen die met jongeren een gesprek over de actualiteit willen voeren. Op watwat.be vinden jongeren zelf rechtstreeks informatieve artikels op hun maat over de oorlog.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Awel (@awel.be_)

Tekst: Amelie Van Bogaert
Foto: © Amelie Van Bogaert