26/05/2023

De blok komt eraan: vijf tips om beter te studeren volgens Sofie

De laatste lesweek is net voorbij. Dat wil zeggen dat de blok bijna begint en een goede voorbereiding voor de examens is alles. Met deze vijf tips ga je een goede blokperiode tegemoet.

1. Maak een planning

Structuur en timing is het belangrijkste tijdens de blokperiode. Je hebt je tijd nodig om leerstof te begrijpen. Maak dus een gestructureerde planning die haalbaar is om alle vakken grondig door te nemen. Ik maak mijn planning op papier omdat ik dat overzichtelijk vind. Maar Noor Putteneers (studente), maakt haar planning digitaal in Word met een sjabloon. ‘Ik print daarna mijn digitale planning uit en op die manier heb ik veel structuur en brengt dat rust in mijn hoofd.’

2. Neem genoeg pauze

Concentratie gaat na een tijd ook weg. Neem dus genoeg pauze en ontspan. Kies om even een wandeling te maken in je buurt in plaats van op je gsm te tokkelen. Stella Delée (studente) vindt dat ook. ‘Ik probeer altijd naar buiten te gaan. Ik zit bijvoorbeeld graag in mijn tuin met een drankje en zo geniet ik van mijn pauze.’

3. Maak een begrippenlijst

Weet wat je studeert. Leer begrippen die je niet kent, niet zomaar vanbuiten. Maak daarom een begrippenlijst, zo weet je wat je studeert. Als je een woord niet begrijpt, zoek het dan eerst even op.

4. Slaap voldoende

Slaap heb je echt voldoende nodig. Te weinig slaap zorgt voor slechte concentratie. Je brein heeft rust en tijd nodig om de leerstof te verwerken. Zorg dus dat je goed uitgeslapen bent als je productief wilt zijn of een examen hebt de volgende dag. Ik probeer zelf acht uur slaap te hebben. Zeker tijdens de examenperiode.

5. Markeer enkel het belangrijkste

Markeer geen onnodige zaken, je cursus is geen kleurboek. Duid enkel de belangrijkste dingen in de leerstof aan. Zo is je cursus gestructureerd en weet je waaraan je echt aandacht moet besteden. Mijn cursus is vaak een kleurboek omdat ik te veel aanduid. Daarom is dit een gouden tip voor mij.

Tekst: Sofie Vluymans

Foto: energepic.com via Pexels