09/05/2023

Huurprijzen van studentenkoten blijven stijgen: ‘Er is veel vraag naar betaalbare studentenkoten en die zijn er blijkbaar niet genoeg’

De huurprijzen van de studentenkoten zijn de laatste jaren enorm gestegen. Dit maakt de zoektocht naar een kot niet gemakkelijk en zorgt voor ongerustheid bij veel studenten die op zoek zijn naar een betaalbare kamer. Maar waarom stijgen die prijzen nu zo?

Als jij een student bent die op zoek is naar een kot voor het nieuwe academiejaar, dan heb je het waarschijnlijk wel al gemerkt. De kotenzoektocht wordt moeilijker en moeilijker door de prijsstijgingen en het tekort aan kamers. Onze 21bis-reporter Noor Putteneers had het erover met de Gentse vastgoedmakelaar Hadisa Suleyman.

De markt van vraag en aanbod
De werking van de vastgoedmarkt is een grote factor in deze prijsstijgingen. ‘De vastgoedmarkt is een markt van vraag en aanbod’, legt Suleyman uit. ‘Op dit moment is er veel vraag naar betaalbare en kwaliteitsvolle studentenkoten en die zijn er blijkbaar niet genoeg.’

Bovendien is het aantal universiteitsstudenten de laatste jaren enorm aan het stijgen waardoor er dus meer vraag is naar koten. Het aanbod aan koten stijgt amper, terwijl het aantal universiteitsstudenten de laatste jaren enorm is toegenomen. Ook doen studenten over het algemeen langer over hun studie, waardoor er minder snel koten vrijkomen.

Wil jij meer weten over de stijgende huurprijzen van de studentenkoten? Beluister hier het interview.

Interview en tekst: Noor Putteneers
Foto: © Noor Putteneers