06/05/2023

REPORTAGE – Taylor Swift Party in Antwerpen: een avond vol glitter, roze en veel Swifties-spirit

In Kavka Antwerpen vond op 28 april de derde Belgische Taylor Swift Party plaats, een evenement dat eerder al een groot succes was in Antwerpen en Gent. 21bis-reporter Amelie Van Bogaert was erbij en sprak met de organisatrice Bauke Van Den Bossche over het ontstaan van de Taylor Swift Party en de toekomstplannen. ‘We gaan bekijken of er hierna nog één komt.’

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift, heeft in haar carrière talloze hits gehad en won ook meerdere Grammy Awards. Ze staat bekend om haar songwritingvaardigheden en haar vermogen om persoonlijke verhalen te vertellen door middel van haar muziek. Haar fans staan bekend als ‘Swifties’ en zijn loyaal en toegewijd aan haar als artiest en persoon. Daarom begonnen deze trouwe fans de Taylor Swift Party’s. Waarop onze 21bis-reporter even kon meevieren.
Bij binnenkomst valt meteen de grote discobal op in het midden van de zaal. Een gezellige sfeer, met de grootste Taylor Swift-fans vooraan in de zaal. Er wordt uitbundig mee gesprongen op de muziek. De mannelijke fans zijn meestal de energiekste. Aan gekke dans- en swingmoves is er geen gebrek. De zaal zelf is groot, vooral aan het podium ziet het er heel druk uit. Maar aan de bar verdwijnt de drukte. Achteraan is er zelfs een groot leeg gat. Die hadden ze naar onze mening wel nog wat mogen opvullen met meer decoratie.

Hoe langer je rondloopt, hoe meer Taylor Swift-lookalikes je tegenkomt. Vooral meisjes met blond haar en een froufrou en outfits uit haar albumcovers.  We vragen ons af of die mensen al heel de dag voor de spiegel stonden en dachten: ‘Vanavond wil ik eens Taylor Swift zijn.’ Het leek wel een galabal in thema, om ter mooist. Al hebben sommige het toch nog simpel gehouden. De kledij creëert een soort van warmte en creatieve vrijheid. ‘Het maakt niet uit wie jij bent of wat je draagt, wij zijn allemaal Taylor Swift-fan’, lijkt iedereen te denken.

De liedjes worden luidkeels meegezongen, het is gek om te zien hoe iedereen al die nummers zo goed kent. Er is geen één nummer dat ze niet kennen. Ik voel mij als een imposter, want ik ken de songs van de Amerikaanse popster zeker niet allemaal even goed. Helaas is het ook heel erg warm, want wie besluit er nu croques te bakken in een zaal zonder ventilatie? Het drinken is niet genoeg gekoeld, waardoor de Taylor Swift-geïnspireerde drankjes zoals de ‘mockTaylor’ warm zijn.

De organisatoren gooien tijdens albumnummer Red rode ballonnen door de zaal, wat zorgt voor meer sfeer. Een beetje voor middernacht komt het hoogtepunt van de avond: de 10 minutenversie van All Too Well. Beter dan dat zal het daarna niet meer worden. De dj’s wisselen af en om één of andere reden hebben ze de lijsten niet goed afgestemd, want veel nummers weerklinken voor de tweede keer, waardoor veel mensen de zaal verlaten. Ook de wc’s zijn niet goed onderhouden, er was voor middernacht al geen wc-papier meer. Hierop reageerde organisatrice Bauke Van Den Bossche: ‘De playlists zijn wel afgestemd. Enkele Swifties wilden graag enkele nummers opnieuw horen.’

Al lijken de Swifties zoals de fans zichzelf noemen, daar geen probleem van te maken. Zij blijven lustig voort swingen en alles geven. Zelfs als hun benen moe lijken te zijn, gaan ze gewoon op de grond zitten in het midden van de zaal. Want een nummer missen? Dat willen ze niet. Volgens Amber Devos, iemand die de eerste Taylor Swift Party ook heeft meegemaakt, is er niet veel verschil: ‘Alles is hetzelfde, het enige verschil is de zaal. Nu is het in Kavka en vorige keer in Trix. Momenteel heb je ook al Miley Cyrus Party’s. De trend zet zich dus door naar andere artiesten.’

Tot slot spraken we met organisatrice Bauke Van Den Bossche, om meer te weten te komen over het ontstaan van de Taylor Swift Party. ‘Het begon allemaal met een impulsieve TikTok-video. Ik was naar het liedje The Very First Night aan het luisteren en dacht dat het leuk zou zijn als ik niet alleen in mijn kamer aan het dansen was, maar samen met andere Swifties. Ik heb de TikTok online gegooid en die is een klein beetje ontploft. Die had in weinig tijd 700 likes. Ik ben dan naar mijn vader gegaan en die vond het een bangelijk idee. Daarna zijn we naar Trix gegaan en daar waren ze ook enthousiast. Zo is het dan tot de eerste editie gekomen op 21 oktober, op de release night van Midnight. De tickets voor de eerste editie waren binnen de 10 minuten uitverkocht, dat waren 1.100 tickets. Omdat het zo’n succes was, beslisten we andere edities gaan organiseren, zoals deze in KAVKA.’

Op de vraag of er in de toekomst nog meer Taylor Swift Party’s georganiseerd zullen worden, antwoordde Bauke: ‘We bekijken het dag per dag. Of er na deze nog één komt? Het kan zijn dat we misschien wachten tot een nieuwe albumrelease. Stel dat Taylor Swift kondigt binnenkort aan dat Speak Now uitkomt, dan gaan we daar rond iets doen. Maar tot nu toe zijn er nog geen concrete plannen.’

Tekst: Amelie Van Bogaert
Foto: © Bauke Van Den Bossche