04/06/2023

‘Als ik pijn heb, wil ik met een bot mes mijn eierstokken afsnijden’: het pijnlijke menstruatieverhaal van Alexandra

Alexandra (22) deelt haar getuigenis over menstruatiepijnen en vraagt zich af waarom België het menstruatieverlof nog niet heeft ingevoerd. Ze vindt ook dat vrouwelijke aandoeningen vaak onderbelicht worden. ‘Veel meisjes schamen zich voor het menstrueren en de bijbehorende pijnen.’

Spanje heeft de primeur om als eerste Europese land het menstruatieverlof op te nemen in zijn wetgeving. Dit betekent dat vrouwen in Spanje betaald verlof krijgen bij hevige menstruatiepijnen. Minister van Gelijkheid Irene Montero van de partij Podemos heeft aangegeven dat er geen limiet zal zijn op het aantal ziektebriefjes dat door een arts moet worden ondertekend.

Diverse stemmen komen op in de media over de invoering van menstruatieverlof. Uit een grootschalig onderzoek van het Nijmeegse Radboud Universitair Medisch Centrum blijkt dat één op de drie vrouwen niet kan werken vanwege menstruatiepijnen. Dit wordt vermeld in een artikel in HLN.

Alexandra is van mening dat vrouwen juist liever weer aan het werk zullen gaan als menstruatieverlof wordt ingevoerd. Ze gelooft dat het openlijk bespreken van menstruatie en het erkennen van de bijbehorende pijn vrouwen zal helpen om zich minder te schamen en volledig deel te nemen aan het arbeidsleven. Een artikel in De Standaard spreekt over een nieuwe term: ‘menstruatiefeminisme’. Daarnaast zijn er ook stemmen die beweren dat de invoering van menstruatieverlof zal leiden tot meer discriminatie van vrouwen op de arbeidsmarkt.

Bekijk hieronder het verhaal van Alexandra: 

 

Reportage: Victoria Wendrix
Camera en geluid: Jill Claes
Foto: © Jill Claes