03/06/2023

Antwerps kledingmerk KLEIR vervaardigt hun kledij uit bio-katoen: ‘Voor ons was het een no-brainer om iets te doen met bio-katoen, want hoe je het ook draait of keert, de kledingindustrie is zeer vervuilend’

Mathias Vertessen en Nick Daelemans zijn twee vrienden uit Antwerpen met een voorliefde voor “‘t Stad” en haar dialect. Met hun kledingmerk KLEIR. doen ze er alles aan om het Antwerps terug van onder het stof te halen en het zo een nieuw leven in te blazen. De twee dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. De reden waarom ze met KLEIR. gestart zijn is vanwege de komst van de Primark op de Meir in Antwerpen. ‘Veel mensen waren het er ook niet echt mee eens, mede door de arbeidsomstandigheden en de manier waarop ze werkten. Dus voor ons was het een no-brainer om iets te doen met biokatoen, met organisch katoen zelfs. Want hoe je het ook draait of keert, de kledingindustrie is zeer vervuilend’, aldus Mathias.

Samenwerkingen

Naast hun kledij met grappige Antwerpse quotes, hebben ze ook nog samenwerkingen met verschillende bekende Antwerpenaren en Antwerpse bedrijven, zoals muzikant Tourist LeMC en brouwerij De Koninck. Er zouden naar verluidt nog een aantal andere samenwerkingen in de pijplijn zitten, maar daar wil Mathias nog niets over kwijt.

 

Bekijk de reportage hieronder:

Tekst: Yannick Van der Weyden
Reportage: Yannick Van der Weyden
Camera en geluid: Yannick Van der Weyden
Foto: © Yannick Van der Weyden