05/06/2023

Na het record van Haaland: deze tien jonge sporters braken eerder al een record

Erling Haaland (22), de Noorse spits van Manchester City, verbrak onlangs het record van de meeste doelpunten in één Premier League-seizoen. Hij wist 35 keer te scoren in 31 wedstrijden. Over alle competities heen vond hij 52 keer de weg naar het net in 52 wedstrijden. Op zijn jonge leeftijd bezit de voetballer een indrukwekkend record. Maar hij is zeker niet de enige sporter die op zeer jonge leeftijd een record verbrak: ook deze sporters schreven sportgeschiedenis.

1. Max Verstappen, 17 jaar

Het Nederlandse Formule-1 fenomeen is intussen 25 jaar. Hij heeft al twee wereldtitels op zijn palmares staan en aast dit seizoen op een derde. Dat is echter niet zijn enige verwezenlijking: Verstappen is de jongste coureur ooit die aan een F1-race mocht beginnen. Op het circuit van Australië, in 2015, was de piloot van Red Bull Racing met z’n 17 jaar en 166 dagen de jongste starter ooit op het hoogste niveau.

2. Summer McIntosh, 16 jaar

De Canadese zwemmer, geboren in 2006, maakte haar internationaal debuut op het grootst mogelijke toneel: de Olympische Spelen van Tokio (2020). Op haar 14 (!) zwom Summer McIntosh voor Canada. Nu ze 16 jaar heeft ze reeds twee wereldrecords op haar naam conto. Zo behaalde ze het record voor snelste tijd in het 400 meter vrije slag in Eindhoven. Een paar dagen na die prestatie, schreef ze ook het wereldrecord in de 400 meter wisselslag in Toronto, in haar land van afkomst, bij op haar palmares.

3. Lamine Yamal, 15 jaar

Lamine Yamal werd in 2007 geboren in het Spaanse Mataró, nabij Barcelona, waar de Marokkaans-Spaanse voetballer de jeugdacademie van FC Barcelona doorliep. De Catalaanse ploeg behaalde onlangs de Spaanse landtitel en verraste eerder door Yamal, die sinds september 2022 meetraint met de A-ploeg, in te brengen tijdens het duel tegen Real Betis. Hij kwam op het veld met nog zes minuten te spelen en wist zelf nog bijna te scoren. Hij is daarmee de jongste debutant in de geschiedenis van La Liga, de Spaanse hoogste voetbalklasse.

4. Armand Duplantis, 20 jaar

 Het Zweeds supertalent (inmiddels 23) in het polsstokspringen had het wereldrecord bij de junioren al op zijn naam staan. Armand Duplantis sprong tijdens een wedstrijd in het Franse Clermont-Ferrand 5,88 meter hoog, maar was niet aan zijn proefstuk toe. Bij de senioren zette hij in 2020 als 20-jarige een nieuw wereldrecord neer. Duplantis sprong in Polen 6,17 meter hoog. Sindsdien verbeterde hij zijn eigen record nog een paar keer.

5. Jakob Ingebrigtsen, 17 jaar

Scandinavië is duidelijk een broedplaats voor heel wat topatleten, zo blijkt ook uit de prestaties van de Noorse Jakob Ingebrigtsen. Bij de atleet die zich in de middellange en lange afstandsdiscipline specialiseert, loopt het atletiekbloed door de aderen: zijn oudere broers Hendrik en Filip waren allebei Europees kampioen voor Jakob die titel behaalde. Alleen was Jakob als 17-jarige de jongste atleet ooit die Europees kampioen werd in een atletiekdiscipline. Hij is daarnaast ook wereld-, wereldindoor- en Europees recordhouder.

6. Warren Zaïre-Emery, 16 jaar

Een tweede piepjong voetbaltalent in deze lijst. De Franse middenvelder die uitkomt voor Paris Saint-Germain begon met voetballen op zijn vier jaar. Twaalf jaar later is hij de jongste debutant in een Champions League Knock-Out duel. Hij stond in het basiselftal in de achtste finale tussen PSG en de Duitse recordkampioen Bayern München. Ook opvallend: zijn ploegmaten Lionel Messi en Sergio Ramos debuteerden in de Champions League nog voor de jonge Fransman geboren was.

7.  Mia Brookes, 16 jaar

Vandaag staat Mia Brookes te boek als het snowboard-wonderkind, nadat de Britse topsporter van jong af aangemoedigd werd door haar ouders om op een snowboard te staan. Op haar 16 jaar won ze in haar discipline de slopestyle op het WK FIS (Freestyle Ski en Snowboarden). Ze is daarmee de jongste wereldkampioen ooit in de geschiedenis van die sneeuwsport.

8. Sven Elfferich, 17 jaar

Je wist het misschien niet, maar er bestaat ook zoiets als ijszwemmen, wat zoveel is als een extreme vorm van openwaterzemmen. De temperatuur van het water mag niet boven de 5 graden celsius zijn. In 2019 verbrak de Nederlander Sven Elfferich – toen 17 – het record op de 1000m ijszwemmen.

9.  Gift Orban, 20 jaar

Gift Emmanuel Orban is het Nigeriaanse voetbalfenomeen dat in januari de selectie van KAA Gent vervoegde. Hij kwam over uit de Noorse tweede klasse en scoort sindsdien de ene goal na de andere goal in de hoogste Belgische voetbalcompetitie. Ook Europees viel hij op: hij scoorde een hattrick in 3 minuten en 24 seconden tegen İstanbul Başakşehir in de Conference League. Nooit eerder maakte iemand sneller drie goalen in een Europese competitie.

10. Suzanne Schulting, 24

In 2018 behaalde ze een gouden medaille op de Olympische Winterspelen op de 1000m shorttrack in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De Nederlandse schaatser werd daardoor de eerste Olympische kampioen in de discipline. In de Chinese hoofdstad Peking won ze haar tweede gouden medaille en zette ze ook een nieuw wereldrecord neer op de 100m shortrack.

Tekst: Wout Ampe
Foto: © Wikimedia commons