24/06/2023

PODCAST – Alles voor de koers: Wat hebben twee Vlamingen te maken met de Touroverwinning van Greg LeMond?

Wij zijn Lander Loots en Robbe Truyts, “compagnons de routes” en vanaf dag een is de koers de rode draad in onze vriendschap. In deze reeks gaan we samen op zoek naar mensen die net zoals ons zot zijn van de mooiste sport van Vlaanderen. De koers laat niets of niemand onberoerd, ook ons niet. We trekken naar locaties die koers ademen en luisteren naar unieke verhalen van wielerfanaten die dezelfde passie delen als ons. Deze aflevering nemen we het mysterie van de razendspannende Ronde van Frankrijk in 1989 onder de loep.

Greg LeMond was een natuurtalent op de fiets in de jaren ’80. Hij werd in 1983 als eerste niet-Europeaan wereldkampioen wielrennen op de weg en won in 1986 ook als eerste niet-Europeaan zijn eerste Ronde van Frankrijk. Maar dan sloeg het noodlot toe. Door een ongelukkig jachtaccident hing zijn leven aan een zijden draadje. Dokters hadden alle hoop al opgegeven, maar toch vocht LeMond terug. In 1989 trekt hij met de Belgische ploeg ADR naar de Ronde van de Frankrijk zonder verwachting. Net wanneer iedereen denkt dat de Amerikaan ‘Fin de la carrière’ is, verbaasd hij de wielerwereld.

LeMond verschijnt aan de start met een aerodynamisch triatlonstuur waarmee hij nog één keer een gooi wil doen naar de ritzege en misschien ook wel de eindzege. Wat niemand weet is dat de beslissende tijdrit ook anders kon verlopen. Vlak voor de start ontdekt de mekanieker van ADR, Julien Devriese en goede vriend, Jos Daems, dat het triatlonstuur is losgekomen. Houdt het stuur het uit tot op het einde of loopt het toch nog mis voor de Amerikaan? Je ontdekt het in deze aflevering van Alles voor de koers.

Tekst: Robbe Truyts
Foto: © Jos Daems
Podcast: © Lander Loots en Robbe Truyts

 

 

Loading