28/09/2023

Brugtraject Verpleegkunde steeds populairder: ‘Ik droom van werken op spoedgevallen’

Tijdens de Week van de Verpleegkundige van 25 tot 28 september gaat alle aandacht naar het beroep van verpleegkundigen. Dat beroep lijkt steeds populairder te worden. Aan Thomas More is het aantal starters aan het brugtraject Verpleegkunde groot. Dat traject is een bijkomende opleiding van tweeënhalf jaar. ‘We zijn de grootste brugopleiding Verpleegkunde van Vlaanderen.’

Lies De Blaeser, instroomcoördinator en docent van de opleiding Verpleegkunde aan Thomas More Mechelen kan die populariteit bevestigen: ‘Onze opleiding was al groot en is groot gebleven. Elk jaar tellen we ongeveer 90 brugtrajectstudenten.’  Dat de inschrijvingen zo gestegen zijn aan andere hogescholen, is te wijten aan een hertekening van het zorglandschap. ‘De zorgsector maakt een functiedifferentiatie door’, aldus De Blaeser. Rollen en functies van verpleegkundigen zullen wijzigen en ook de taken die ze mogen uitvoeren met bepaalde diploma’s zullen veranderen.  Na het brugtraject kunnen verpleegkundigen met een HBO5-diploma dus alsnog een bachelorsdiploma behalen. Dat diploma is noodzakelijk om op bepaalde afdelingen te werken, zoals spoedgevallen of intensieve zorgen.

‘De dankbaarheid die je krijgt van patiënten is mijn grootste drijfveer’

Als je aan een brugtraject wil beginnen, moet je al een vooropleiding in de zorg gedaan hebben. Dat zorgt voor een diverse mix studenten in de klas. Enerzijds heb je de studenten die na hun vooropleiding meteen beginnen aan de brugopleiding. Anderzijds heb je verpleegkundigen die actief aan het werk zijn en dan beslissen om zich bij te scholen. ‘De leeftijden in onze klassen liggen dus tussen 21 en pakweg 40 jaar’, zegt De Blaeser. ‘Die leeftijdsgroepen leren ook van elkaar. We zien daar telkens een mooie wisselwerking ontstaan.’

Lies De Blaeser, instroomcoördinator en docent Verpleegkunde aan de hogeschool Thomas More Mechelen © Jani Lambrechts

Bas* koos voor het brugtraject Verpleegkunde aan de hogeschool Thomas More in Mechelen. Hij behaalde zijn HBO5-diploma aan Sint-Franciscus te Leuven, maar merkte op dat dat niet voldoende was. ‘Ik droom ervan om op de spoedafdeling te werken en daarvoor is een bachelorsdiploma een minimumvereiste.’ Dankzij het verkort traject kan hij dat diploma behalen na tweeënhalf jaar. ‘Ik liep al twee keer stage op de spoedafdeling en werkte er deze zomer ook als student. Het onverwachtse, de adrenaline en de dankbaarheid die je krijgt van patiënten zijn mijn grootste drijfveren.’

Van beenhouwerij naar ziekenhuis

Els Cools besloot in 2022 haar carrière als beenhouwer bij een supermarkt stop te zetten en aan de opleiding Verpleegkunde te beginnen. ‘Vroeger had ik de kans niet om die studies aan te vangen’, aldus Els. ‘Vandaar dat het nu tijd was om mijn droom waar te maken.’ Ze volgt de opleiding in het kader van Kies voor de Zorg, een traject dat de overheid opstartte tijdens de coronacrisis. Met dit initiatief richten ze zich tot mensen die zich willen omscholen tot verpleegkundigen, die tot op heden nog actief waren in andere sectoren. De deelnemers krijgen dan een vergoeding om de studie aan te vangen. ‘Je moet eerst een werkgever zoeken’, zegt Els. ‘Ik solliciteerde bij AZ Sint-Maarten in Mechelen en werd aangenomen. Ik leg er nu zoveel mogelijk stages af voor mijn opleiding en als ze tevreden zijn, kan ik na mijn diploma-uitreiking meteen aan de slag.’

*Bas is een fictieve naam. De persoon in kwestie verkoos om niet met zijn echte naam in het artikel vermeld te worden.

Tekst: Jani Lambrechts
Foto bovenaan: Karolina Grabowska via pexels.be
Foto tekst: © Jani Lambrechts