28/09/2023

Kerstmarkt in september: De Warmste Week organiseert eerste actie in Brugge

De Warmste Week, een solidariteitsactie van VRT, steunt dit jaar met haar opbrengsten maar liefst 287 projecten. Stuk voor stuk zetten die projecten zich in om betere opgroeiomstandigheden voor kinderen en jongeren te garanderen. Dat sluit aan bij het thema van De Warmste Week dit jaar: opgroeien zonder zorgen. De focus ligt op veiligere plekken creëren, zowel thuis als op school en online. De kerstmarkt in Brugge betekent het startschot van vele acties om geld in te zamelen voor het goede doel voor de 287 gekozen projecten. 

‘Het is nooit te vroeg voor een kerstmarkt’, aldus Eva De Roo in VRT NWS. Ze is radiopresentatrice bij Studio Brussel en sinds 2015 ook ambassadeur van De Warmste Week. Daarom vindt ze het belangrijk om het goede voorbeeld te geven en organiseert ze de eerste kerstmarkt van het jaar op 28 september 2023 in Brugge. Die stad wordt ook de thuisbasis van De Warmste Week dit jaar.

Tijdens deze editie steunt de organisatie projecten die zich inzetten rond het thema opgroeien zonder zorgen. De 287 geselecteerde projecten helpen veilige plekken te creëren voor kinderen en jongeren. Een van die projecten is Gast Vrij en Zorgzaam van de gelijknamige vzw in Hasselt. Zij komen jongeren met een beperking financieel tegemoet, zodat ze ook aan vrijetijdsbesteding kunnen doen.

Opgroeien zonder zorgen is niet voor elk kind of voor elke jongere vanzelfsprekend. Marie* groeide op in een moeilijke thuissituatie. Elke maand was het moeilijk rondkomen. ‘Mijn ouders deden hun best, maar ik moest al op jonge leeftijd voor mezelf zorgen’, zegt Marie. ‘Ik spaarde het geld op dat ik kreeg voor mijn verjaardag of voor kerstmis, zodat ik noodzakelijke spullen, zoals kleren, kon kopen.’ Daardoor kon ze vaak ook niet deelnemen aan schoolreizen of uitstappen. Zelfs haar schoolboeken konden niet op tijd gekocht worden.

Gevoel van uitsluiting

De band met haar ouders was ook niet goed, waardoor ze niet veel steun kreeg. ‘Er was vaak ruzie thuis. Met persoonlijke problemen kon ik nergens terecht.’ Haar broers zaten samen met haar in die situatie. Zo konden ze toch wat steun bij elkaar vinden, maar dat was niet voldoende. ‘We hadden geen begeleiding en konden niet rekenen op veel hulp.’ Het resulteerde in een gevoel van uitsluiting. De kinderen in het gezin van Marie hadden door dat er iets niet klopte, dat ze opgroeiden in een situatie die anders was dan die van hun leeftijdsgenoten.

‘Alleen die cirkel doorbreken, is moeilijk. Maar ik ben omringd door goede vrienden’

Momenteel studeert Marie aan de KU Leuven, maar dat verloopt stroef. Ze pendelt elke dag naar Leuven en daardoor verliest ze kostbare tijd die ze goed zou kunnen gebruiken om te studeren of te werken. ‘Soms moet ik om 5 uur opstaan om op tijd in de les te zijn. Ik heb ook best veel springuren. Dan ben ik vaak afhankelijk van vrienden om bij hen te blijven.’

Toch blijft Marie positief. ‘Ik wil voor mezelf in de toekomst een betere situatie dan diegene die ik had in mijn jeugd.’ Al is dat geen evidentie. ‘Alleen die cirkel doorbreken, is moeilijk, maar ik ben omringd door goede vrienden. Ze zijn er altijd voor mij en vinden het niet erg om me te helpen.’ Over projecten zoals De Warmste Week laat ze zich eerder sceptisch uit. ‘Voor degenen die daar hulp vinden, zijn zo’n initiatieven super. Al twijfel ik zelf soms of die het juiste doelpubliek wel bereiken.’

*Omwille van de privacy van de getuige, koos de redactie voor de fictieve naam Marie.

Tekst: Jani Lambrechts
Foto bovenaan, van De Warmste Week in 2022: © Noor Putteneers