21/09/2023

Steeds meer jongeren kiezen voor elektrische fiets

Jongeren kiezen steeds vaker voor een elektrische fiets, dat blijkt uit cijfers van verkeersinstituut VIAS. In vergelijking met 2022 is er een stijging van 35 procent in het aantal gerapporteerde kilometers.

Volgens cijfers van verkeersinstituut VIAS was de elektrische fiets in de eerste acht maanden van 2023 verantwoordelijk voor 3,4 procent van de totale afgelegde kilometers. In 2017 was dit in dezelfde periode maar 1,3 procent. Vooral bij jongeren is er een stijging in het gebruik van elektrische fietsen zichtbaar. Sinds 2022 nam het aantal gerapporteerde kilometers bij jongeren toe met 35 procent.

Ook bij fietsenwinkels merken ze deze stijging. ‘Wij merken dat al een aantal jaar, jongeren kiezen steeds meer voor e-bikes,’ zegt Michel Stuut van M-bikestore. ‘Bepaalde fabrikanten maken wat jeugdigere en goedkopere e-bikes, om zo de jeugd te overtuigen om elektrisch te fietsen.’ Michel zelf vindt de keuze voor e-bikes dubbel. ‘Ik vind dat niet helemaal goed, de jeugd kan nog fietsen en er hangt ook een prijskaartje aan vast, een elektrische fiets kost bijna drie keer meer dan een gewone fiets.’ Al kan hij in zijn winkel niet anders dan deze trend te volgen. ‘Wij moeten wel, fabrikanten bouwen meer e-bikes waardoor wij ook niet anders kunnen dan deze in de winkel te verkopen. Als wij ze niet hebben, gaan klanten naar een andere winkel om daar een fiets te kopen.’

‘Ik vind het belangrijk om elke dag voldoende te bewegen’

De elektrische fiets is steeds vaker een vervanging voor de auto dan een niet-elektrische fiets. Dat blijkt uit een EU-studie gehouden in 2021. Dit is ook goed nieuws voor het milieu, aangezien de fiets een duurzame vervoerswijze is. Ook wordt elektrisch fietsen doorgaans als een gezonde lichaamsbeweging beschouwd. Al zijn er toch nog enkele nadelen die vasthangen aan elektrische fietsen, denk aan diefstallen of onaangepaste infrastructuur.

Studente Lisa Stuut (20) gaat elke dag met de elektrische fiets naar school. ‘Ik ga met de elektrische fiets naar school omdat ik niet ver weg woon en ik het belangrijk vind om elke dag genoeg te bewegen.’ Al is genoeg bewegen niet de enige reden, ook slechte mobiliteit zit er voor iets tussen. ‘Ik merkte dat de bus die ik in het eerste jaar nam vaak te laat was of soms zelfs niet kwam. Met de fiets ben ik zeker dat ik thuis geraak.’ Lisa moedigt andere studenten aan om ook met de fiets te komen. ‘Het is erg makkelijk en je hebt je beweging gehad. Je moet minder moeite doen dan bij een gewone fiets dus het voelt niet of je een gigantische inspanning geleverd hebt.’

Lisa Stuut komt elke dag met haar elektrische fiets naar school.

Tekst: Amelie Van Oosterwyck
Foto’s: © Amelie Van Oosterwyck