25/10/2023

Brussels Museums viert 16e editie van Museum Night Fever: ‘Het wil musea toegankelijker maken voor jongeren’

Museum Night Fever keerde op zaterdag 21 oktober terug naar Brussel. Tussen zeven uur ‘s avonds en een uur ‘s nachts konden kunst- en cultuurliefhebbers zich uitleven in een van de 33 deelnemende musea, die speciaal voor de gelegenheid hun deuren extra lang opengezet hadden. In deze 16e editie staan vooral inclusie, jong talent en toegankelijkheid centraal. De afterparties in de C12 en Le Botanique vormden de perfecte afsluiter.

Museum Night Fever is een initiatief van Brussels Museums, een Brusselse vereniging die meer dan 120 musea in Brussel met elkaar verbindt en al meer dan 25 jaar de toegankelijkheid van musea in de Belgische hoofdstad promoot. ‘Tijdens Museum Night Fever zijn er zo’n dertigtal musea die speciaal voor dit evenement open zijn tussen zeven uur ’s avonds en een uur ’s nachts’, legt Mathilde Oechsner, communicatieverantwoordelijke van Brussels Museums uit.

‘Doorheen de avond hebben de verschillende musea heel wat aangeboden’, voegt Oechsner toe. ‘Het ging van tijdelijke tentoonstellingen tot circusacts, van muziekinstallaties tot performances en van concerten tot dansvoorstellingen. Er was werkelijk voor ieder wat wils. Bovendien is het hele programma dit jaar samengesteld door jonge opkomende artiesten en kunstenaars.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Brussels Museums (@brusselsmuseums)

Toegankelijkheid

‘Het belangrijkste doel van Museum Night Fever was – en is nog steeds – om musea toegankelijker maken, vooral voor jongeren’, vertelt Oechsner. ‘We proberen bestaande musea en tentoonstellingen op een andere, innovatievere manier aan te bieden. Onder andere daarom gaat het evenement al die jaren al ’s avonds door. Zo proberen we een brug te maken tussen het feestelijke en leerrijke aspect van museumbezoeken.’

‘Verder waren er dit jaar ook heel wat interactieve tentoonstellingen waar jongeren zelf aan de slag konden gaan. Zo kon je in KANAL – Centre Pompidou zelf muziek maken en leerde je in twee andere musea de eerste kneepjes van drag. Dit maakt musea en de kunst die ze tentoonstellen laagdrempeliger en minder abstract.’

‘Ten slotte waren er voor de culture feestbeesten onder ons twee verschillende afterparties. In de C12, een nachtclub aan de Brusselse Grasmarkt, kon je genieten van avant-garde elektrosets en livemuziek. In de Botanique, het muziek- en cultuurcentrum in de Kruidtuin van Brussel, stonden opkomende Brusselse artiesten in de schijnwerpers.’

Nagenieten

‘Zij die aanwezig waren op Museum Night Fever, kunnen nog tot 25 november één museum naar keuze bezoeken’, sluit Oechsner af. ‘Met hun bandje dat ze kregen op het evenement krijgen ze gratis toegang.’

Tekst: Noah Frooninckx Buelens
Foto: Peter Forret (CC BY-NC 2.0), beeld van Museum Night Fever 2012