17/10/2023

Carnivorendieet is de nieuwste trend op TikTok: ‘Bij dit dieet ontbreken vezels, mineralen en koolhydraten’

Leestijd: 2 min. 15 sec.

De nieuwste voedingstrend op sociale media: het carnivorendieet. Er circuleren duizenden video’s op YouTube, Instagram en TikTok die honderdduizenden views halen. Maar wat is het carnivorendieet en is het wel gezond?

Het carnivorendieet is een dieet van enkel dierlijke producten zoals vlees, melk en eieren. Plantaardige producten zoals groenten, fruit en noten staan niet meer op het menu. Het dieet is al langer bekend onder sporters en krachttrainers, omdat vlees enorm veel eiwitten bevat. Nu leren ook jongeren de trend kennen. Op sociale media staat namelijk dat het dieet zou helpen om snel te vermageren en om spiermassa te kweken. Iets wat veel jongeren willen bereiken.

Eenzijdig dieet

Jolien Durwael – voedingsdeskundige en eigenares van GoodGut – kent veel jongeren die het dieet uitproberen. ‘Bij jongens gaat het vooral over de spieropbouw. Ze willen snel resultaat in de krachtsport en daarom focussen ze enkel op eiwitten. Meisjes daarentegen geloven dat ze door het carnivorendieet slank worden. Ze denken dat ze geen koolhydraten mogen eten, dus lijken eiwitten de beste keuze voor hen.’

Strikte en eenzijdige diëten zoals het carnivorendieet werken niet en zijn zelfs heel ongezond: ‘Een dieet volgen is zeker niet erg, zolang het andere dingen niet beperkt. Bij het carnivorendieet missen vezels, mineralen en koolhydraten. Stoffen die ons lichaam zeker en vast nodig heeft’, zegt Durwael.

Voedingsdeskundige Jolien Durwael geeft aan dat een eenzijdig dieet ongezond is.

Gevolgen

Durwael geeft aan dat er over de gevolgen van het carnivorendieet bij jongeren weinig bekend is, aangezien het een nieuwe trend is: ‘Er hebben wel al onderzoeken plaatsgevonden die aantonen dat één voedingsgroep naar voren schuiven een slechte manier van eten is. Ik ga ervanuit dat dit ook geldt voor het carnivorendieet dat veel jongeren volgen.’

Wat wel zeker is, is dat een eenzijdig dieet je immuunsysteem en lichaam aantast: ‘Jongeren die een eenzijdig dieet volgen, worden vaker ziek, hebben tekorten in het lichaam en hebben zwakkere botten.’ Hierdoor voelen ze zich moe en hebben ze weinig energie.

Gevaar sociale media

Jongeren zien op sociale media vaak nieuwe trends passeren. Ze nemen deze snel voor waar aan en gaan het dan uitproberen. ‘Dat is het gevaar van sociale media’, zegt Durwael. ‘Jongeren lezen iets en proberen het meteen uit zonder een expert te contacteren. Toch raad ik hen aan om contact op te nemen met een voedingsdeskundige om hen te helpen. Want wat ze willen, dat gaat. Ze kunnen vermageren en ze kunnen spieren opbouwen. Een aangepast voedingsplan zal hen helpen om dit op een gezonde manier te doen.’

Tekst: Jolien De Smet
Foto bovenaan: Luis Quintero via Pexels
Foto artikel: © Jolien Durwael