19/10/2023

Dag tegen kanker: ‘Liam was degene die ons geruststelde in plaats van andersom’

Op 19 oktober is het de Dag tegen Kanker. Op deze dag tonen mensen hun solidariteit met kankerpatiënten en hun naasten. Ook jongeren worden getroffen door deze ziekte. Zo ook Liam, het broertje van Zenne (20).

Eén op drie mannen en één op vier vrouwen krijgen voor hun 75ste te maken met kanker. Elk jaar zijn er in België 800 nieuwe gevallen bij mensen tussen de 15 en 29 jaar oud. Dat blijkt uit cijfers van stichting Kankerregister. In totaal waren er in 2021 zo’n 337 733 mensen met en na kanker in België, gediagnosticeerd tussen 2002 en 2021.

Ook jongeren krijgen te maken met kanker, al is dat heel uitzonderlijk. Minder dan één procent van kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar krijgen de diagnose. In de recentste cijfers, die dateren van 2021, blijkt dat er in België zo’n 75 000 nieuwe gevallen waren waarvan 800 tussen de 15 en 29 jaar oud.

Kom op tegen kanker

In verschillende Vlaamse steden kon je vandaag je steunboodschap achterlaten op een groot geel lint. Dit is de vergrote versie van het lintje dat mensen kunnen opspelden. Dit is een actie van Kom Op Tegen Kanker, een organisatie die opkomt voor het recht van (ex-)kankerpatiënten op de beste behandeling en zorg. Maar liefst vijf Vlaamse steden namen deel aan de actie, waaronder Aalst, Genk, Mol, Kortrijk en Mechelen.

Studente Zenne van Kessel (20) vertelt over haar broertje Liam (14) die Leukemie heeft. ‘De volledige naam is ALL, acute lymfatische leukemie,’ vertelt Zenne. Liam heeft Cerebrale Parese en zit in een rolstoel. ‘We hebben het ontdekt omdat hij rugpijnen had, maar we dachten eerst dat het van zijn handicap kwam,’ zegt Zenne. ‘In februari dit jaar hebben ze bloed genomen en toen zijn ze erachter gekomen dat het Leukemie was.’ De ziekte tastte bij Liam botten en wervels aan in zijn rug. ‘Sommige mensen hebben last van hun voeten of zo, maar bij hem zat het in zijn ruggenwervels die gebroken of gebarsten zijn.’

‘De school deed voor hem alle aanpassingen die ze konden doen’
– Zenne van Kessel

In het gezin kwam het nieuws bij sommigen onverwacht. ‘Ik had niet verwacht dat het Leukemie zou zijn,’ vertelt Zenne. ‘Papa is zelfs flauwgevallen toen we het nieuws kregen, maar mama zag het wel aankomen.’ Liam zelf hield zich sterk toen hij het nieuws te horen kreeg. ‘Hij was er heel volwassen over, misschien zelfs te volwassen. Hij zei meteen dat het wel goed zou komen en dat we ons geen zorgen moesten maken, hij was degene die ons geruststelde,’ aldus Zenne.

ALL is de soort van Leukemie die het meeste voorkomt bij kinderen in Europa, in ziekenhuizen is hier een vast traject voor. ‘Hij moest acht maanden intensieve chemo volgen, in oktober is hij daarmee gestopt. Die chemo was ook ruggenprikken geven, waarbij ze chemo in de hersenen spuiten,’ zegt Zenne. ‘Nu zit hij in de onderhoudsfase, dat is om de twee weken bloed laten nemen en chemopillen innemen, dat is nu nog een jaar en vier maanden. De behandeling duurt in totaal twee jaar.’

Liam achter zijn computer.

Liam kreeg de diagnose toen hij in het tweede middelbaar zat en doet dat jaar nu opnieuw. ‘Hij is vorig jaar het hele jaar niet meer naar school geweest. Nu kan hij deels online volgen, via Bednet, en hij gaat twee uur per dag naar school. In de namiddag komen de leerkrachten bij ons thuis lesgeven bij belangrijke vakken.’ De school van Liam heeft de situatie heel goed aangepakt, vindt Zenne. ‘Ze hebben alles wat ze konden qua aanpassingen voor hem gedaan.’

Tekst: Amelie Van Oosterwyck
Foto: © Amelie Van Oosterwyck