09/10/2023

Greg Van Avermaet stopt met koersen: ‘Topwielrenner en bovenal sympathiek mens die openstaat voor zijn fans’

Met Parijs-Tours reed Greg Van Avermaet (38) zijn laatste officiële profwedstrijd. Naast een mooi palmares – met onder andere olympisch goud in Rio, Parijs-Roubaix en tweemaal Omloop Het Nieuwsblad – werd Gouden Greg door wielerfans als de eeuwig sympathieke renner beschouwd. Maar wat maakt van hem nu juist de ‘renner van het volk’? 

‘Greg is iemand die altijd beide voetjes op de grond hield,’ zegt Dirk Haerynck, lid van Fanclub Greg Van Avermaet. ‘Hij stak nooit de schuld op iemand anders bij mindere prestaties. Wanneer Greg slechte benen had, dan durfde hij dat ook gewoon toegeven.’ Ferdie De Caluwé, ook lid van de fanclub, deelt deze mening. ‘Ik zit al een hele tijd in het wielermilieu en ken Greg goed. Voor mij is het iemand die heel sympathiek is omwille van zijn eerlijkheid. Zijn wedstrijdanalyses waren telkens nuchter en recht voor de raap,’ aldus Ferdie. 

Renner van het volk

Op 1 september 2008 – zo’n 15 jaar geleden – werd Fanclub Greg Van Avermaet opgestart. De supporters beleefden heel wat onvergetelijke wielermomenten. ‘Tijdens de Ronde van Frankrijk zat ons supporterslokaal altijd bomvol. Wanneer hij in de gele trui reed, had iedereen een gele T-shirt aan en werd er gedanst en gefeest tot al het bier op was,’ vertelt Tania De Mey, voorzitster van de fanclub. 

Zelf kwam Greg Van Avermaet ook graag over de vloer. ‘We gingen naar elk Belgisch Kampioenschap met de bus, tijdens zijn topjaren waren dat er zelfs vier,’ zegt Tania. ‘Na elk BK kwam Greg naar het supporterslokaal en dan bleef hij daar een uurtje of twee hangen. Dat siert hem wel.’

Ook de supportersfeesten behoorden tot de hoogdagen van de fanclub. ‘Zeker tien jaar lang organiseerden we een groot supportersfeest. Greg liep drie uur lang tussen zijn supporters om foto’s te nemen, handtekeningen uit te delen of een babbeltje te slaan,’ aldus Tania.

Er is maar één Greg Van Avermaet

Volgens Ferdie is er maar één Greg Van Avermaet: ‘Wie de volgende Greg Van Avermaet binnen het peloton is? Dat is zoals appelen met citroenen vergelijken, dat gaat niet.’ Andere supporters zien dan weer wel gelijkenissen bij andere wielrenners. ‘Ik denk dat renners als Florian Vermeersch of Brent van Moer net als Greg dicht bij hun supporters staan,’ aldus Tania. Ook Wout Van Aert wordt door de supporters vergeleken met Greg Van Avermaet. ‘Wout van Aert is wel hetzelfde type: beide voetjes op de grond, goede analyses na de koers en nooit de schuld van iemand anders.’ 

Volgens voorzitster Tania zal de supportersclub niet meer hetzelfde zijn. ‘We zullen naar de koers blijven kijken, maar echt supporteren zoals voor Greg, dat gaat niet meer gebeuren,’ besluit ze. 

Tekst: Amelie Van Oosterwyck & Stan D’Hauwers
Foto bovenaan: Bert De Boer, CC BY 2.0