05/10/2023

Lamine Yamal (FC Barcelona), jongste UEFA Champions League-basisspeler aller tijden: deze voetballers vervolledigen het lijstje

16 jaar en 83 dagen. Zo jong was Lamine Yamal toen hij op 4 oktober als basisspeler begon aan de Champions League-wedstrijd tegen FC Porto. Daarmee is het Spaanse wonderkind van FC Barcelona de jongste basisdebutant op de Europese velden. Een ander Catalaans jeugdproduct en 3(!) gewezen Anderlecht spelers vervolledigen de Top-5.

 

1. Lamine Yamal (FC Barcelona) – 16 jaar en 83 dagen

Op woensdag 4 oktober dropte Barcelona-trainer Xavi zijn goudhaantje in de basiself tegen het Portugese FC Porto, waardoor Lamine Yamal de jongste Champions League-basisspeler in de geschiedenis werd.

Opmerkelijk: Yamal is niet de jongste speler die ooit aan de bak kwam in de geschiedenis van het toernooi. Het Duitse supertalent van Borussia Dortmund – Youssoufa Moukoko – was met 16 jaar en 18 dagen, 50 dagen jonger dan Yamal. De Spanjaard is dus niet de jongste debutant, maar wel de jongste starter in de Champions League.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FC Barcelona (@fcbarcelona)


2. Celestine Babayaro (RSC Anderlecht) – 16 jaar en 86 dagen  

Tot voor kort was de Nigeriaanse linksback van RSC Anderlecht de jongste basispion aller tijden van de Champions League. Op 23 november 1994 stond Celestine Babayaro – met 16 jaar en 86 dagen – aan de aftrap van de groepsmatch tegen het Roemeense Steaua Boekarest.

Een debuut in mineur. Want na 37 minuten en een rood karton achter zijn naam, mocht Babayaro al gaan douchen. Hiermee werd hij de jongste speler in de competitie die van het veld werd gestuurd. Niet één, maar twee records dus. Je moet het maar doen.

 

3. Youri Tielemans (RSC Anderlecht) – 16 jaar en 148 dagen

De derde jongste basisspeler in de Champions League is Rode Duivel Youri Tielemans. Op 22 mei 2013 tekende hij zijn eerste profcontract bij Anderlecht. Iets meer dan twee maanden later volgde zijn eerste basisplaats op het hoogste voetbaltoneel tegen Olympiakos. Met 16 jaar en 148 dagen is Tielemans de jongste Belg aller tijden die aan de aftrap van een Champions League wedstrijd stond.

Ook in de Belgische competitie maakte Tielemans reeds op jonge leeftijd zijn debuut. Zo staat hij in het rijtje van jongst ingezette spelers in de Jupiler Pro League op plaats zeven.

 

4. Ansu Fati (FC Barcelona) – 16 jaar en 321 dagen

Dat ze bij La Masía – de jeugdacademie van FC Barcelona – veel talent hebben rondlopen, staat vast. Ook Ansu Fati (nu Brighton & Hove Albion FC ) – een ander Spaans talent uit de academie – werd op zéér jonge leeftijd in de basiself van een Champions League-wedstrijd gedropt. Op 17 september 2019 startte Fati – wiens leeftijd toen 16 jaar en 321 dagen bedroeg – aan de match tegen het Duitse Borussia Dortmund. Daarmee is hij – na Lamine Yamal – de tweede jongste basisspeler voor Barcelona in de Champions League.


 

5. Anthony Vanden Borre (RSC Anderlecht) – 16 jaar en 326 dagen

Ja, je leest het goed. Niemand minder dan Anthony Vanden Borre staat op nummer vijf in het lijstje. De voormalig Belgisch profvoetballer van Genk en Anderlecht werd beschouwd als een supertalent van zijn generatie. Op 14 september 2004 zette coach Hugo Broos hem dan ook in de startelf tegen Valencia CF. Pas wanneer Youri Tielemans zijn debuut maakte in oktober 2013, werd het enfant terrible van de troon gestoten als jongste Belg op het kampioenenbal.

Tekst: Stan D’Hauwers