26/10/2023

PODCAST BIJNA KLAAR – Wat is de impact van de stem van 16-jarigen bij de Europese verkiezingen?

Recent verschenen peilingen over het verwachtte stemgedrag van de Vlaming aankomende verkiezingen. Daaruit bleek een sterke toename van de stemmen op de extreemrechtse partij Vlaams Belang. Aankomende verkiezingen mogen de 16-jarigen en 17-jarigen voor het eerst hun stem uitbrengen.

Hebben deze stemmen een invloed op de uitslagen? Zijn er wel überhaupt 16-jarigen die gaan stemmen? En waar halen ze hun info dan? En tot slot: wat gebeurt er als de we minimumleeftijd om te gaan stemmen nog verlagen?

We zochten het uit in onze podcast Bijna Klaar. We spraken met experts Daan Delespaul, doctoraatsonderzoeker Belgische Politiek aan de KUL, en Laura Jacobs, politicoloog aan de Universiteit van Antwerpen.

Benieuwd naar het antwoord? Beluister de volledige podcast hieronder.

 

 

Tekst: Lenne Schoenmakers
Foto bovenaan: kruidhof CC BY-NC 2.0 DEED
Presentators: Noor Putteneers, Julie van Vooren, Rob Gurny, Lenne Schoenmakers
Montage: Julie van Vooren, Rob Gurny, Lenne Schoenmakers