29/10/2023

Toekomst gebouw kunstenaarscollectief Ercola onzeker door mogelijke verkoop: ‘Het zou verdomd spijtig zijn als hier een einde aan komt’

De bewoners van kunstencollectief Ercola in Antwerpen worden uit huis gezet. De kunstenaars moeten tegen de zomer van 2024 een andere woonst vinden. Na decennialang wonen en werken in de Wolstraat zijn ze niet van plan om te vertrekken zonder een gevecht. Op 2 november organiseren de bewoners een expo in Galerie Verbeeck Van Dyck, Wolstraat 34 en 39 in Antwerpen.

Ercola is sinds de jaren ’70 een creatieve hub geweest voor verschillende Antwerpse kunstenaars waaronder animator Nicole Van Goethem, modeontwerper Ann Salens en muzikant Ferre Grignard.

Het kunstenaarscollectief bevindt zich in een groot wit gebouw, middenin de Wolstraat in het historisch centrum van Antwerpen. Het gebouw is lang geleden geschonken geweest aan het OCMW van Antwerpen. Daarna werd het overgenomen door vastgoedbedrijf AG Vespa. In het gebouw hebben enkele artiesten een atelier, voor een kleinere groep kunstenaars is het ook de plek die ze thuis noemen.

Ik sprak met twee bewoners, ze wonen en werken allebei al lang in Ercola. Jean Claude Block, mede-oprichter van Ercola is striptekenaar en decorbouwer. Hij heeft mede het stripmagazine Spruit uitgebracht en maakte decor voor Vlaamse film waaronder Studio 100 en Het Verhaal van Vlaanderen. De tweede bewoner is Frieda Kuterna zij maakt werken uit textiel, ze gaan gekenmerkt met felle kleuren en inspirerende woorden.

Luister de reportage hieronder:

Foto’s:

Jean Claude Block in zijn atelier
Living van Frieda Kuterna met haar werken
Atelier van Jean Claude Block
Atelier van Jean Claude Block

Geschreven door: Stella Delée
Reportage: Stella Delée
Foto’s: ©Stella Delée