26/10/2023

Tour de France 2024: dit zijn de zwaarste etappes

Op 25 oktober maakte Tour-organisator ASO het parcours van de komende Tour de France bekend. De Tour loopt van 29 juni tot 21 juli 2024. De Grand Départ is dit jaar in Italië, de openingsetappe vertrekt in Firenze. Het belooft een tour te worden vol spektakel, maar wat zijn de zwaarste etappes?

1. Col du Galibier: eerste etappe op Franse bodem

Op de vierde dag van de Tour, wacht er de renners al een eerste alpenreus. De Col du Galibier is zo’n 2.640 meter hoog en is 23 kilometer lang aan een stijgingspercentage van 5,1 procent.


2. Gravelrit: spektakel verzekerd

De 9de etappe in deze Tour kan voor heel wat opschudding zorgen. Er zijn 14 grindstroken, samen goed voor 32 kilometer over onverharde wegen. Renners zullen hier niet gespaard blijven van lekke banden of valpartijen. Er zijn ook nog eens 2.000 hoogtemeters en de meeste grindstroken bevinden zich in de laatste 30 kilometer van de rit. Een gevaarlijke rit voor klassementsrijders. Op deze etappe kan je de Tour niet winnen, maar je kan hem er wel verliezen.

3. Tourmalet: bekendste beklimming

Op de laatste dag van de tweede week, de 14de rit, rijdt het peloton de Pyreneeën in. Met een rit over de Col du Tourmalet, een van de bekendste beklimmingen in de Tour de France. Het peloton reed hier sinds 1910 al 88 keer over. Vorig jaar stond de Tourmalet niet op de planning bij de mannen, maar de vrouwen maakten wel voor de eerste keer kennis met deze beklimming. Als koninginnenrit in de Tour de France Femmes.


4. Plateau de Beille: bergachtige rit

We blijven in de Pyreneeën, een rit van 198 kilometer en bijna 5.000 hoogtemeters. Een dag na de Tourmalet krijgen de renners te maken met zes beklimmingen en een aankomst bovenop Plateau de Beille. Dat is een beklimming van 15,8 kilometer met een helling van 7,9 procent. Een zware rit die met de nodige vermoeidheid sommige renners wel eens een paar plekken in het klassement kan kosten.

5. Isola 2.000: aankomst in skioord

Isola is een skioord waar de 19de rit van de Tour de France aankomt. Na een rit van 146 kilometer en een totaal van 4.600 hoogtemeters. Het is de laatste van in totaal drie Alpenritten. Nadat de renners de Col de Vars en Cime de la Bonette overwinnen, moeten ze nog een beklimming van 16 kilometer aan een stijgingspercentage van 7,1 procent doen voordat ze bergop aankomen in Isola 2.000.

6. Slot: stevige tijdrit

Door de Olympische Spelen in Parijs is er dit jaar geen aankomst op de Champs-Élysées. Geen parade of criterium dus maar wel een tijdrit. De laatste keer dat er een tijdrit als slotrit was, was in 1989. De tijdrit is 35 kilometer lang en loopt van Monaco tot Nice. Het wordt een stevige tijdrit want de renners moeten La Turbie en Col d’Eze overwinnen.

Tekst: Amelie Van Oosterwyck
Foto: Filip Bossuyt (CC BY 2.0) Beeld Tour de France 2022