02/10/2023

Feestgangers snuiven vaker ketamine: ‘Na gebruik voel ik me euforisch, beweeglijk en grappig’

Leestijd: 4 min.

Steeds meer mensen experimenteren met de drug ketamine in hun uitgaansleven. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Toch jaag je beter niet te snel een lijn keta door je neus. ‘Ik dacht dat we dood waren en dat de ziekenwagen onze lichamen kwam halen.’

Het resultaat van de driejaarlijkse enquête van het VAD bij 900 bezoekers van clubs, dance-events en festivals klinkt positief: er is geen sterke toename van het algemene gebruik van illegale drugs in het Vlaamse uitgaansleven. Maar het gebruik van ketamine stijgt wel. Belangrijk is om te vermelden dat het regelmatige gebruik niet stijgt, wel de groep personen die experimenteert met ketamine.

Keta, ket, Special K, Vitamine K, K … allemaal namen voor het goedje waardoor je een dissociatieve ervaring kan meemaken. Dat houdt in dat je een scheiding tussen lichaam en geest ervaart. Heel wat feestgangers proberen zo hun avond naar een ander niveau te tillen, maar dat is niet zonder risico, want ketamine heeft oorspronkelijk een heel ander doel.

‘Het voelt alsof ik al tien pintjes heb gedronken, maar dan nog veel beter’

In 1965 werd ontdekt dat het hallucinogeen ketamine als verdovingsmiddel voor zowel mens als dier kan dienen. Het werkt pijnverlichtend en zorgt voor een dissociatieve pijnstilling: als patiënt lijk je wakker, maar je lichaam reageert niet op pijnprikkels. Dit kan nuttig zijn om de pijn te verlichten bij operaties. Maar dat verdovende effect is dus ook wat de feestvierders er aantrekkelijk aan vinden. 

 

Uitgaan

In een uitgaanscontext durven mensen meer experimenteren. Op vlak van seksualiteit, identiteit, maar ook illegale substanties, waaronder ketamine. Dankzij zijn verdovende en trippende effect zorgt hij bij menig festival- of clubganger voor een geslaagde avond vol spanning en experiment.

Bij een dosis keta versnelt je hartslag en krijg je een dromerig, euforisch en dissociatief gevoel. Daarbij lijkt het alsof je lichaam zweeft tussen kleurrijke lichten, perfect op maat van de muziek.

‘Tijdens de lockdown had ik de gewoonte om af te spreken met vrienden en ketamine te gebruiken’

Maar voor je het weet verandert je trip in een K-hole: ook wel uittredingservaring genoemd, waarbij je dissocieert van de buitenwereld en het lijkt of je geest buiten je lichaam treedt. In de meest extreme gevallen kan een K-hole aanvoelen als een bijna-doodervaring. 

Enkele andere risico’s die verbonden zijn aan overmatig ketaminegebruik zijn nierproblemen, angstaanvallen, waanideeën en in combinatie met andere verdovende middelen zelfs een hartstilstand. Ten slotte is het verschil tussen een lage, gemiddelde en (te) hoge dosis ketamine gevaarlijk klein, wat het gebruik van de drug nog risicovoller maakt.

 

Enkele studenten getuigen over hun ketamine-ervaring:

Frederik* (20) gebruikt ketamine gemiddeld twee keer per jaar en vindt het de beste drug die hij al probeerde. ‘Voor ketamine probeerde ik al MDMA (de werkzame stof in XTC, red.)’, zegt hij. ‘Ik wou iets nieuws proberen en keta is een pak goedkoper dan cocaïne. Ook durfde ik geen pillen nemen, en ketamine snuif je dus dat was toegankelijker.’ Frederik beschrijft ketamine als de beste en leukste drug die hij al nam. ‘Na gebruik voel ik me euforisch, grappig en beweeglijk. Het voelt alsof ik al tien pintjes heb gedronken, maar dan nog veel beter.’ 

Toch ontdekte hij ook al de keerzijde van het hallucinogene middel waar hij zo’n fan van is. ‘De eerste keer dat ik gebruikte, werd ik heel misselijk. Ik hing drie uur boven het toilet met het gevoel dat ik moest overgeven, maar dat lukte niet.’ Zijn bad trip nam gelukkig geen buitengewone proporties aan, want in een K-hole belandde Frederik niet. ‘Een dissociatieve ervaring maakte ik nog niet mee. Ik voelde me vooral erg misselijk en vertrok zo snel mogelijk van het feestje naar huis.’

Maar in sommige gevallen verloopt de bad trip veel extremer en schrikwekkender, zo ook bij Sam* (21) die tijdens de coronapandemie in een K-hole belandde. ‘Tijdens de lockdown had ik de gewoonte om af te spreken met vrienden en ketamine te gebruiken’, bekend die. ‘We chillden samen onder invloed, keken naar een film of gingen wandelen.’ Sam neemt ons mee naar die beruchte avond.

‘Samen met een vriendin besloten we weer ketamine te gebruiken’, vertelt die openhartig. ‘Het was haar eerste keer, dus zij nam één sleutel, ik had al meer ervaring en nam er twee. Toen we beiden strak naar Tienen-centrum wandelden en een ziekenwagen voorbijreed, begon de bad trip. Ik dacht dat we dood waren en de ziekenwagen onze lichamen kwam halen.’

Het dissociatieve gevoel was zo extreem dat die de volledige controle over hun lichaam verloor en bijna een zelfmoordpoging ondernam. ‘Van zodra ik wist dat het om een K-hole ging, wist ik wel wat ik moest doen’, sluit Sam af. ‘Ik moest rustig afwachten tot de effecten minderden.’ Sam geeft aan hun druggebruik nu meer onder controle te hebben.

*Om de privacy van deze getuige te respecteren gebruikten we een fictieve voornaam.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over zelfmoord of drugs? Contacteer dan de Zelfmoordlijn of de Druglijn.

Tekst: Staf Smets & Noah Froonickx Buelens
Foto bovenaan: © Floris Bosteels