24/10/2023

Vuurwerk op én naast het veld: Standard en Anderlecht maken er een zinderende clasico van

Vorig seizoen werd de wedstrijd tussen de rivalen uit Luik en Brussel al na een uur gestaakt wegens wangedrag van de uitsupporters. Afgelopen zondag geen 60, maar 90 minuten om duimen en vingers bij af te likken. Volgens Standard-supporter Didier Spreutels is daar slechts één goede reden voor: ‘Sclessin, c’est magique!’

Al uren voor de wedstrijd tussen Standard en Anderlecht kleuren de Luikse straten rood en wit. De Standard-supporters laten het bier vloeien en warmen de stembanden op om de zenuwen te onderdrukken. Ook bij Didier Spreutels neemt de stress toe op de dag van de wedstrijd. ‘Vroeger was ik de hele week geen mens wanneer we in het weekend tegen Anderlecht speelden. Vandaag is dat voornamelijk op de wedstrijddag zelf.’

Vanwege de eeuwenoude rivaliteit tussen beide clubs is de wedstrijd tegen Standard de allerbelangrijkste van het seizoen

Quentin Delvaux – supporter RSC Anderlecht

De rivaliteit tussen de twee roemrijkste clubs uit Brussel en Wallonië ontstond eind jaren 80, toen ze het voor het eerst tegen elkaar opnamen in de Belgische eerste klasse. De beladen wedstrijd – die gepaard gaat met overtredingen, uitsluitingen en opstootjes – staat met fluo aangeduid in de agenda van beide supporterclans. ‘Vanwege de eeuwenoude rivaliteit tussen beide clubs is de wedstrijd tegen Standard de allerbelangrijkste van het seizoen,’ vertelt Quentin Delvaux, supporter van RSC Anderlecht. ‘De prestige en de eer staan op het spel. De wedstrijden tegen de Luikenaars maakt enorm veel passie en intensiteit bij de supporters los,’ aldus Quentin.

Om 18u30 betreden de spelers het veld om de wedstrijd op gang te trappen. De thuisaanhang moedigt zijn helden aan met reusachtige spandoeken die achter beide doelen worden uitgerold. Ook de bezoekers uit Brussel zorgen voor vuurwerk in het uitvak. Letterlijk. De rivaliserende sfeer in Sclessin (het stadion van Standard, red.) is zichtbaar aanwezig.

Spandoek van de Standard-supporters

Na een minuut stilte voor de Zweedse slachtoffers van de aanslag in Brussel, gaat de bal aan het rollen. Ondanks enkele kansen voor de thuisploeg, is het vooral Anderlecht die het beste voetbal op de mat brengt. Dit resulteert in twee doelpunten van Dolberg en Dreyer voor de uitploeg. Wanneer nadien ook nog de 0-3 valt, gaat het licht uit bij heel wat Luikse fans. Bierbekers vliegen op het veld en de security heeft zijn handen meer dan vol om de gemoederen te bedaren. Gelukkig voor de thuisfans wordt het derde doelpunt afgekeurd vanwege handspel.

De sfeer in Sclessin vind je nergens anders in België. Zelfs in slechte tijden staat het publiek er altijd om de ploeg naar een overwinning te schreeuwen

Didier Spreutels – supporter Standard Luik

Ook na een kwartier rust doet de vurige stede zijn naam alle eer aan. Wanneer de spelers weer het veld oplopen, lijkt het alsof de thuisfans Nieuwjaar vieren in de tribune. Volgens Didier is de sfeer in het stadion dan ook magique. ‘De sfeer in Sclessin vind je nergens anders in België. Zelfs in slechte tijden staat het publiek er altijd om de ploeg naar een overwinning te schreeuwen. Standard is onze ploeg en we doen er alles aan om ze te steunen.’

Het vuurwerk maakt duidelijk indruk op de Rouches, want ook zij geloven nu nog in de overwinning. Minuut 52 betekent dan ook het begin van negen doldwaze minuten, waarin Steven Alzate, Hayao Kawabe en tot slot ook Nathan Ngoy, de 0-2 achterstand ombuigen in een 3-2 voorsprong. Sclessin gaat compleet uit zijn dak.

Uiteindelijk houdt de thuisploeg de voorsprong vast tot aan het laatste fluitsignaal en wint het – na de topper tegen Cub Brugge – nu ook de clasico tegen Anderlecht. De Standard-supporters gaan zingend, dansend en feestend de nacht in.

Tekst: Stan D’Hauwers
Foto bovenaan: © Stan D’Hauwers
Foto’s tekst: © Stan D’Hauwers