13/11/2023

‘De Grote Schijn’ in Het Rivierenhof betovert met live muzikale begeleiding

De vijfde editie van De Grote Schijn, de jaarlijkse lichtwandeling in het natuurdomein Het Rivierenhof in Deurne gelegen in de provincie Antwerpen, kreeg een bijzondere touch dankzij de toevoeging van een speciaal element. Hans Primusz (39), dirigent en zanger, bracht dit jaar een nieuw aspect naar het evenement door een koor samen te stellen dat live zingt tijdens de lichtwandeling door het park. Hij is ook bekend van het koor dat hij heeft samengesteld voor Bart Peeters en heeft al 26 keer in het sportpaleis gestaan.

De samenwerking ontstond doordat De Grote Schijn op zoek was naar een vernieuwende toevoeging aan hun spektakel. Ze contacteerde Primusz en dat bleek de perfecte match. ‘We maken graag koren voor zulke evenementen, en het was een geweldige kans om een nieuw avontuur aan te gaan’, zegt Primusz.

‘Het is veel werk, maar dat is nu net wat wij leuk vinden’

De grootste uitdaging voor Primusz was het creëren van nieuwe muziek voor het koor, in een stijl die afweek van zijn gebruikelijke popmuziek. Daarnaast bracht het praktische aspect van het dagelijks opstellen van het koor een uitdaging met zich mee. ‘Het is veel werk, maar dat is nu net wat wij leuk vinden’, voegt hij toe.

De voorbereiding  van het koor

Met succes verzamelde hij via een oproep 1000 zangers waarvan er afwisselend elke dag 150 deelnemen aan het koor. Het koor staat aan het einde van het parcours, waar bezoekers worden getrakteerd op een dertien minuten durend muziekstuk. Het muzikale aspect is cruciaal, aangezien de muziek de beweging van het licht reguleerde, waardoor het bos tot leven kwam.

Voor de inspiratie achter het klanktapijt luisterde Primusz naar muziek van eerdere edities van De Grote Schijn. ‘Ik zorgde ervoor dat de muziek abstract bleef zodat de bezoeker zijn eigen droomwereld kan bedenken. De lichten brengen het bos echt tot leven’, zegt Primusz.

‘Ik ben heel blij dat iedereen die meedoet zo positief is en altijd aanwezig is’

Het koor bereidde zich intensief voor op de lichtwandeling aan de hand van partituren en voorgezongen opnames en enkele repetities met Primusz. Het resultaat is een betoverende ervaring waar het publiek lovend over is. Reacties variëren van vergelijkingen met filmische droomwerelden, zoals die van Disney of The Lord of the Rings, tot deelname van kinderen aan de geluiden gecreëerd door het koor.

Primusz is vol lof voor het koor en de positieve sfeer tijdens het evenement. ‘Ik ben heel blij dat iedereen die meedoet zo positief is en altijd aanwezig is’, zegt hij dankbaar. De betrokkenheid van het koor, samen met de originele muzikale bijdrage van Primusz, maakt De Grote Schijn tot een unieke ervaring voor bezoekers.

De Grote Schijn loopt nog tot 19 november 2023 in Het Rivierenhof. Meer info op De Grote Schijn.

Tekst: Julie De Voght
Foto’s en video: © Julie De Voght