16/11/2023

The Marvels worden minder goed ontvangen dan andere Marvel-films: ‘Mannen zijn nog niet klaar voor vrouwen in de hoofdrol’

Recente releases in het Marvel Cinematic Universe (MCU), met name de film The Marvels, lijken gemengde reacties op te roepen. De film is pas drie dagen uit, en het was het slechtste openingsweekend voor een Marvel-film. Waarom is deze film slecht ontvangen door het doelpubliek?

The Marvels volgt drie krachtige Marvel-superheldinnen: Captain Marvel (Brie Larson), Monica Rambeau (Teyonah Parris), en Ms. Marvel (Iman Vellani). Ze raken verstrikt in een kosmisch avontuur waarin ze moeten samenwerken om een Kree-revolutionair te bestrijden. Veel Marvel-fans hebben de film echter nog niet gezien.

Jonas Caluwé (20), student Toegepaste Informatica aan de Universiteit Antwerpen, uit zijn teleurstelling over The Marvels. ‘Ik ben geen fan van Brie Larson, zeker niet in een film die Marvel zo lang heeft geproduceerd. Het duurde te lang om de film te maken en het nam te veel geld in beslag. Het lijkt alsof er langere scènes zijn geknipt en dat alles als een soort knip- en plakwerk aan elkaar is gehecht zonder voldoende samenhang.’ Hij benadrukt dat zijn afkeer niet gericht is tegen vrouwelijke superhelden, maar tegen de ondergang van eerder machtige personages, zoals Nick Fury, een veteraan van S.H.I.E.L.D., in de Captain Marvel-film.

Deze zorgen strekken zich uit naar andere films. ‘Veel nieuwe films proberen een vrouw als hoofdrolspeelster te forceren door het verhaal te herschrijven of ter compensatie van eerder mannelijke figuren, wat resulteert in minder goed acteerwerk. Een voorbeeld waar wel goed door een vrouw geacteerd wordt, is The Huntsman: Winter’s War, het vervolg op Snow White and The Huntsman. De film gaat over een ijskoningin (Emily Blunt) die het opneemt tegen haar zus de boze koningin (Charlize Theron). De ijskoningin maakt een leger en enige vorm van affectie is verboden en wordt afgestraft.’

‘Een vrouwelijk personage is populairder wanneer ze er goed uitziet, en dat is een verkeerd beeld; mensen denken stereotiep’

Sander De Witte (22), Marvelfan, merkt op dat de verhaallijn is vertroebeld sinds de dood van de originele schrijver van Marvel, Stan Lee. ‘Na Endgame, de finalefilm in 2019 van The Avengers, heeft Marvel zelf de touwtjes in handen genomen en daar is het misgegaan. Het is jammer dat de meeste mensen een verkeerd beeld hebben van vrouwelijke superhelden. Een vrouwelijk personage wordt vaak populairder bevonden als ze er goed uitziet, en dat is een verkeerd stereotype. Je moet de film zien om de verhaallijn te begrijpen, en wie weet komt er dan nog iets moois uit de bus.’ Sander ziet wel een positieve evolutie in de films. ‘Vroeger was er geen diversiteit aanwezig in de film. Er waren alleen maar ‘witte’ mannen, dus het is goed dat ze nu iets anders proberen. Ze moeten meegaan met hun tijd, ook al kunnen sommige mensen niet tegen veranderingen.’

‘Ik vind het goed dat bijvoorbeeld bij Captain Marvel er geen vrouw gered moest worden door een man’

Steffi Van der Linden (25) benadrukt de historische overwegend mannelijke focus van Marvel. ‘In het begin waren de hoofdrollen in Marvel-films voornamelijk voor mannen. Vrouwelijke personages waren vaak bijpersonages. Captain Marvel werd ook slecht ontvangen omdat de film een vrouwelijke superheld betrof. Het is jammer dat mensen zo denken, maar je kan er niet omheen. Het is een positieve evolutie dat vrouwen nu prominenter aanwezig zijn in de hoofdrol. Jonge meisjes kunnen zich zo beter inleven in het personage, en vrouwen kunnen ook in het middelpunt van de belangstelling staan. Ik vind het goed dat bijvoorbeeld bij Captain Marvel er geen vrouw gered moest worden door een man.’

‘Het probleem is de vrouw’

Floor Gilissen (21), student Journalistiek aan de hogeschool Thomas More in Mechelen, deelt de mening van Steffi. ‘Het probleem is de vrouw. Mannen kijken minder snel naar een film met een vrouwelijke superheld, omdat ze dat minder spectaculair vinden. De waarheid is dat mannen nog niet klaar zijn voor vrouwen in de hoofdrol.’ Het lukt Marvel niet goed om een ‘typische’ vrouw weer te geven in hun films. ‘Vrouwelijke personages worden geforceerd in de films. De nieuwe film The Marvels gaat over drie vrouwen die we nog niet kennen. Er is totaal geen diepte in deze karakters, zoals bij de mannelijke superhelden, waarvan de ontwikkeling zich over meerdere films heeft uitgestrekt. Dit probleem zien we ook terug bij Black Widow. Deze film met een vrouwelijke superheld is wel goed ontvangen, maar zij speelde een vrouw die een mannenkarakter vertolkte.’

De reacties op The Marvels zijn divers en tonen uiteenlopende perspectieven op de evolutie van het MCU en de rol van vrouwelijke superhelden. Terwijl sommigen de verschuiving verwelkomen als een positieve evolutie, zien anderen het als geforceerd en mogelijk schadelijk voor het overkoepelende succes van de franchise. Het lijkt erop dat Marvel niet alleen te maken heeft met de uitdagingen van het voortzetten van een geliefd universum, maar ook met het vinden van de juiste balans tussen innovatie en respect voor de oorspronkelijke fans.

De film speelt momenteel nog in de bioscoop. Bekijk hieronder de trailer van The Marvels:

Tekst: Julie De Voght
Foto bovenaan: Luis Quintero via Pexels